Type: Nieuws

Onderzoek naar introductie van een ‘datakluis’ binnen het MedMij Afsprakenstelsel afgerond

De eindrapportage van de Proof of Concept (PoC) ‘Datakluis’ vanuit PROVES is opgeleverd aan Stichting MedMij. Bij een datakluis is het uitgangspunt dat een gebruiker levenslang eigenaar is van zijn data en zelf kan beslissen met wie welke gegevens gedeeld worden. Het concept Datakluis is binnen het initiatief MedElkaar benoemd tot mogelijke oplossingsrichting voor een aantal knelpunten binnen PGO-implementatie.

MedElkaar is een actieplan van Stichting MedMij, het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Zorgverzekeraars Nederland en Patiëntenfederatie Nederland om PGO-implementatie te verbeteren. Om te zorgen voor een betrouwbare en veilige uitwisseling tussen zorgaanbieders en zorggebruikers heeft Stichting MedMij aan PROVES gevraagd theoretisch te beproeven óf en hoe het concept ‘Datakluis’ past binnen het MedMij Afsprakenstelsel. De conclusie is dat er géén uniforme mening onder deelnemers is over de introductie van een datakluis. De PoC heeft echter waardevolle inzichten verschaft.

Opzet onderzoek datakluis

De Proof of Concept (PoC) ‘Datakluis´ werd uitgevoerd met twaalf deelnemers. Tijdens drie werksessies verkenden de deelnemers gezamenlijk drie mogelijke scenario’s en wel:

  • De DVP, dus de PGO-leverancier beheert de datakluis.
  • De zorgaanbieder beheert de datakluis.
  • Een derde partij beheert de datakluis.

In twee vragenlijsten beoordeelden de deelnemers het concept en de mogelijke oplossingsrichtingen aan de hand van een aantal evaluatiecriteria. Ook werden een ontwerp van de gebruikersreis en mock-up schermen, dus ontwerpen van de schermen opgesteld. De schermen zijn vervolgens getoetst bij een gebruikerspanel van de Patiëntenfederatie.

Belangrijkste bevindingen

In totaal hebben ook elf PoC-deelnemers schriftelijk hun perspectief gedeeld op het concept van een datakluis. Dit heeft samen met de input van het gebruikerspanel en de werksessies geleid tot acht conclusies:

  • De scheiding tussen een datakluis en de PGO is (nog) niet vanzelfsprekend voor de PGO-gebruiker.
  • Een datakluis vraagt om een aparte gebruikersinterface voor het inzien en beheren van toestemmingen.
  • Een datakluis verkleint het onderscheidend vermogen van PGO’s die enkel data-inzage mogelijk maken.
  • Als er bij een datakluis grondslag is voor BSN-gebruik, binnen het persoonsdomein, dan gelden deze nieuwe mogelijkheden ook voor DVP-leveranciers.
  • Communicatie met zorgverleners via een datakluis is een kans voor MedMij om zich te verankeren binnen het Zorg & ICT-landschap.
  • De beheerder van de datakluis krijgt een grote invloed op het functioneren van het MedMij Afsprakenstelsel. Dit vraagt om strenge regulering en een goede governance.
  • Het huidige concept ‘Datakluis’ beschrijft niet hoe een datakluis interactieve services kan ondersteunen.
  • Het concept ‘Datakluis’ is een internationale ontwikkeling. Alle PoC-deelnemers vinden dat we deze ontwikkeling goed moeten volgen. Ze verschillen echter van mening over het moment van doorontwikkelen van een datakluis binnen de MedMij-verbinding.

Gelijktijdig met de PoC ‘Datakluis’ liep een onderzoek vanuit het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) naar de zorginfrastructuur. Op basis van de informatie uit het VWS-onderzoek en de uitkomsten van de PoC ‘Datakluis’ zal de regiegroep binnen MedElkaar gezamenlijk besluiten of het concept verder uitgewerkt moet worden en zo ja, op welke wijze.

Downloads Eindrapportage PoC Datakluis

Meer weten over MedElkaar?

Meer weten over PROVES?

Openbaar register zorgaanbieders vandaag live gegaan

Op woensdag 6 december is de website register.medmij.nl gelanceerd door Stichting MedMij in samenwerking met VZVZ. De website is speciaal ontwikkeld om alle bij MedMij actief aangesloten zorgaanbieders voor iedereen eenvoudig te ontsluiten. De lijst toont de geregistreerde gegevens zoals ze in de ZKL (zorgaanbiederskoppellijst) staan. Als de gegevens niet kloppen, dan kunnen zorgaanbieders contact opnemen met hun DVA.

Stichting MedMij ontwikkelt het register door in samenwerking met VZVZ en ZorgAB. Doel daarvan is een meer herkenbare zorgaanbiedersnaam.

Het register is ook vindbaar via een knop op de homepage van deze website.

Achtergrond

Zorgaanbieders zijn vanuit de wet Wegiz (april 2023) verplicht om onderling gegevens digitaal uit te wisselen en waar mogelijk ook al naar burgers via de PGO. Vanuit dit openbare register geven we inzage in alle zorgaanbieders die medische gegevens van patiënten en cliënten kunnen ontsluiten naar PGO’s met een MedMij-label.

MedMij-label voor Erasmus MC

Erasmus MC heeft met hun persoonlijke gezondheidsomgeving Digizorg het MedMij-label behaald. Patiënten die sinds 2022 een dossier hebben bij Erasmus MC kunnen hun medische gegevens in de Digizorg-app ophalen.

Deze patiënten kunnen dus niet alleen hun gegevens bij Erasmus MC ophalen, maar ook medische gegevens bij huisartsen, andere ziekenhuizen, aanbieders van langdurige zorg en GGZ-aanbieders in één overzicht verzamelen.

Door patiënten te faciliteren bij het verzamelen van gegevens van al hun zorgaanbieders hoopt het Erasmus MC dat patiënten meer regie ervaren en zich beter kunnen voorbereiden op hun behandeling.

Op dit moment zijn er 20 PGO’s met MedMij-label. Bezoek de pagina MedMij-deelnemers voor een overzicht van alle PGO’s met een MedMij-label.

Publicatie BgZ Wijzigingsverzoek

Nu ook verzoek tot wijziging zorgdossier mogelijk vanuit PGO

Zorggebruikers kunnen bij (onder meer) hun huisarts of medisch specialist een verzoek indienen tot wijziging van het medisch dossier. Het wordt nu ook mogelijk zo’n verzoek te sturen vanuit een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO). Na een Proof of Concept (PoC) door PROVES en een periode van openbare consultatie publiceerde Nictiz op 1 september jl. de MedMij-standaard Dossierwijzigingsverzoek en de MedMij-gegevensdienst BgZ Wijzigingsverzoek.

Over de standaard Dossierwijzigingsverzoek 

De informatiestandaard maakt het mogelijk dat een zorggebruiker vanuit een PGO, via een vrij tekstveld, een bericht stuurt naar een zorgverlener. In dit bericht kan de zorggebruiker een verzoek doen tot aanpassing van (delen van) het medisch dossier. Denk hierbij aan het wijzigen van een contactpersoon, een diagnose of een allergie. Na ontvangst van het wijzigingsverzoek is de zorgverlener zelf verantwoordelijk voor het verwerken van dit verzoek.  

Openbare consultatie en PoC 

Tijdens de consultatieperiode (5 juli tot 15 augustus 2022) gaven diverse zorgverleners, PGO-leveranciers en patiënten feedback op de ontwikkelversie van de informatiestandaard Dossierwijzigingsverzoek. Daarnaast voerde PROVES de afgelopen maanden een PoC uit voor de MedMij-gegevensdienst BgZ Wijzigingsverzoek, die in het kader van VIPP 5 ontwikkeld werd. De publicatie van het rapport van de PoC wordt later verwacht.  

BgZ Wijzigingsverzoek zorgt op termijn voor meer regie bij de zorggebruiker 

Na publicatie van deze eerste versie van de standaard en de gegevensdienst gaat de ontwikkeling verder. Vanuit ervaringen die, vooral in het kader van VIPP 5 module 2, worden opgedaan, wordt gewerkt aan een uitgebreidere versie. Hierin worden ook de opvolging van het wijzigingsverzoek door de zorgverlener en de overdracht van dossiergegevens opgenomen.  

Reactie VIPP 5-programmabureau 

“Voor patiënten is deze nieuwe functionaliteit een goede ontwikkeling. Zij kunnen direct vanuit hun PGO een wijzigingsverzoek van hun medisch dossier indienen. Naast gebruiksgemak beïnvloedt dit ook de regie van de patiënt over zijn eigen gezondheid positief”, stelt het VIPP 5-programmabureau. 

MedMij komt met release 2.0 van het afsprakenstelsel

MedMij komt op dinsdag 9 mei 2023 met een nieuwe versie van het afsprakenstelsel en wel release 2.0. Deze grote release is de start van een nieuwe cyclus van het afsprakenstelsel. Release 1.6.0 wordt hiermee de verplichte versie voor de gegevensuitwisseling binnen de MedMij-standaarden en release 2.0 krijgt, tot de volgende release in oktober 2023, de status ‘optioneel’.

De focus van release 2.0 ligt op de betrouwbaarheid van het afsprakenstelsel, de gebruiksvriendelijkheid en meerwaarde van PGO’s. MedMij wil hiermee het vertrouwen in kwalitatief goede gegevensuitwisseling richting PGO’s laten groeien en voldoen aan nieuwe wet- en regelgeving van het Integraal Zorgakkoord en de Wegiz. In de Wegiz, die in april 2023 unaniem door de Eerste Kamer is aangenomen, staat dat gezondheidsgegevens uitgewisseld moeten kunnen worden via persoonlijke gezondheidsomgevingen (PGO’s). Een betrouwbare en veilige uitwisseling is hierbij essentieel.

Integraal Zorgakkoord

In het Integraal Zorgakkoord staat dat alle inwoners van Nederland die dat willen in 2025 moeten beschikken over een gebruiksvriendelijke en goed gevulde persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) die van meerwaarde is in het zorgproces en voor iedereen begrijpelijke informatie bevat. Om hieraan te voldoen, luistert MedMij naar de wensen van zorggebruikers, zorgverleners en leveranciers. Release 2.0 bevat dan ook een aantal belangrijke nieuwe onderdelen.

Gebruiksgemak verhogen

Toestemmingen worden binnen de huidige versie van het afsprakenstelsel voor een duur van 15 minuten gegeven. Hierdoor moet je iedere keer dat je gegevens in de PGO wil verzamelen opnieuw het hele proces door, inclusief identificatie en authenticatie. In release 2.0 kun je langdurig toestemming geven en hoef je als gebruiker niet na 15 minuten opnieuw via DigiD in te loggen. Daarnaast zorgt de PGO-leverancier ervoor dat als je langdurige toestemming geeft, de actuele informatie automatisch voor je klaarstaat. Gebruikers hoeven minder handelingen uit te voeren, het gebruiksgemak neemt toe.

Betrouwbaar afsprakenstelsel

Fouten binnen de gegevensuitwisseling worden nu vaak niet of niet goed getoond aan de gebruiker, dan wel aan MedMij. Hierdoor ontstaan onduidelijkheden over benodigde vervolgstappen om de betrouwbaarheid van de uitwisseling naar PGO’s te verbeteren. Binnen release 2.0 pakken we dit probleem gezamenlijk aan. We zorgen ervoor dat fouten bij het authenticatieproces en bij de uitwisseling van gegevens worden getoond aan de gebruiker. Zowel fouten aan de bron en de DVA-kant als aan de kant van de PGO-leverancier. Hierdoor wordt begrijpelijk waar het misgaat in de uitwisseling. Ook zorgen we er met release 2.0 voor dat MedMij – uiteraard geanonimiseerd – de gegevensuitwisseling van bron tot PGO kan monitoren. Zo kunnen we direct anticiperen op problemen. Tot slot zullen verantwoordelijkheden en rechten van zorgaanbieders in het afsprakenstelsel worden omschreven om zo ook te voldoen aan de Wegiz. Het zijn belangrijke stappen om de kwaliteit en betrouwbaarheid van de gegevensuitwisseling toe te laten nemen.

PGO’s voor kinderen

Er is veel behoefte aan het beschikbaar stellen van PGO’s aan kinderen. Met release 2.0 krijgen deelnemers de mogelijkheid om PGO’s beschikbaar te maken voor kinderen van 0 tot 12 jaar De ouders van kinderen van 0 tot 12 jaar kunnen toegang krijgen tot de PGO van hun kind voor inzage en het delen van gegevens van hun kind.Uiteraard werken we er ook aan om kinderen van 12 tot 16 jaar op de duur regie te laten voeren op hun eigen gegevens in een PGO.

Verplichte en optionele release

Met de nieuwe release op dinsdag 9 mei vervalt release 1.5.1. Die krijgt de status ‘verouderd’ en is daarmee niet meer actief. Release 1.6.0 is vanaf 9 mei de nieuwe verplichte versie en release 2.0 de optionele versie. Hiermee geeft Stichting MedMij alle deelnemers de tijd om de veranderingen, die een nieuwe release met zich meebrengt, te implementeren.

Benieuwd naar de plannen van MedMij voor 2023 en wat er op korte termijn mogelijk is met een PGO? Publieke versie MedMij-releasekalender

Meer weten over het afsprakenstelsel of een totaaloverzicht zien van de wijzigingen? Kijk hier:
Changelog release 1.6.0 – MedMij Afsprakenstelsel – Optioneel – MedMij Afsprakenstelsel

In eerste tien maanden van 2023 911.000 keer medische gegevens opgevraagd

Het aantal PGO-gebruikers blijft gestaag groeien. Er waren in oktober 47.282 nieuwe gebruikers. Daarmee stijgt het aantal PGO-gebruikers met ruim 7% ten opzichte van de maand september. De eerste tien maanden van 2023 zijn er bijna 395.000 PGO-gebruikers die 911.000 keer medische gegevens opvraagden in hun PGO.

Aantal PGO-gebruikers blijft groeien

Na een kleine dip in juli groeit het aantal burgers dat gegevens in een PGO ophaalt. Het aantal nieuwe PGO-gebruikers ligt in de maand oktober ruim 1,5 keer zo hoog als in de maand februari van dit jaar. Het aantal nieuwe gebruikers is daarmee al meer dan het totaal aantal gebruikers in de maand februari. Het aantal verzoeken in oktober stijgt met bijna 10% ten opzichte van de vorige maand naar ruim 122.000. Hiermee blijft de stijgende lijn over de laatste maanden doorzetten. Er is opnieuw een maandrecord voor de hoeveelheid verkeer. In de maand oktober zijn er bijna twee keer zo veel verzoeken als in de maand februari van dit jaar.

Gegevensdiensten

Als we kijken naar de gegevensdiensten stijgt ook in oktober met name de gegevensdienst Huisartsgegevens met 14% naar 48.000 verzoeken. Basisgegevens Zorg stijgt na de flinke stijging vorige maand in oktober minder hard met 7% naar 44.000 verzoeken. Hiermee is de hoeveelheid verzoeken voor Basisgegevens Zorg bijna net zo veel als die voor Huisartsgegevens. De stijging in het opvragen van de gegevensdienst Documenten blijft zo goed als gelijk met 27.000 verzoeken.

MedMij-deelnemers

Het aantal zorgaanbieders op de Zorgaanbiederslijst blijft licht stijgen. Op dit moment staan er 5.078 zorgaanbieders op die in totaal 12 verschillende gegevensdiensten aanbieden. In de maand oktober zijn er 20 zorgaanbieders bijgekomen, waarvan 15 huisartsen. 17 PGO-leveranciers die als DVP (dienstverlener persoon) het MedMij-label hebben, wisselen actief gezondheidsgegevens uit. Aan de kant van zorgaanbieder zijn er 15 DVA-leveranciers die ervoor zorgen dat de 5.078 zorgaanbieders gezondheidsgegevens kunnen uitwisselen richting een PGO.

Zorgsectoren

Steeds meer zorgsectoren sluiten zich aan bij MedMij en maken digitale gegevensuitwisseling richting een PGO mogelijk. Het is inmiddels bij 83% van de medisch-specialistische instellingen, 98% van de huisartsen en 63 GGZ-instellingen mogelijk om een kopie van een deel van het medisch dossier op te vragen. Vanaf 2024 is het ook mogelijk om covid-vaccinatiegegevens en geboortezorggegevens in de PGO te verzamelen.

KPN Health haalt MedMij-label als DVZA

KPN Health heeft als DVZA (dienstverlener zorgaanbieder) het MedMij-label behaald. Hierdoor komen in potentie nog meer gezondheidsgegevens beschikbaar voor patiënten die een PGO gebruiken.

De DVZA is een rol in het MedMij Afsprakenstelsel. Om gegevensuitwisseling op de MedMij-manier tot stand te brengen moeten PGO’s (persoonlijke gezondheidsomgevingen) het MedMij-label halen én ook de zorgaanbieders moeten hun ICT-systemen (laten) aansluiten op MedMij. Dit moet de zorgaanbieder doen via een DVZA.

Een Dienstverlener in het zorgaanbiedersdomein (DVZA) is een ICT-leverancier van een zorgaanbieder met het MedMij-label binnen het MedMij Afsprakenstelsel. De zorgaanbieder slaat gezondheidsgegevens op in zijn bronsysteem. De DVZA zorgt voor uitwisseling van deze gegevens met de persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) van een persoon. Andersom kan een DVZA ook gegevens vanuit een PGO ontvangen.

KPN DVZA is één van de diensten van KPN Health Exchange – een platformdienst van KPN Health die zorginformatie toegankelijk maakt en op een veilige en gestandaardiseerde manier de gegevensuitwisseling faciliteert tussen zorgprofessionals onderling en met patiënten. Zij kwalificeerden zich voor de gegevensdienst 51. Documenten. 

Een overzicht van alle DVZA’s met MedMij-label vind je op de pagina MedMij-deelnemers.

Onderzoek naar PoC ‘Langdurige Toestemmingen’ afgerond

MedMij en MedElkaar willen het inlogproces voor het uitwisselen van gegevens (van en naar de PGO) gebruiksvriendelijker maken voor burgers. PROVES, onderdeel van VZVZ, kreeg daarom de opdracht in een Proof of Concept (PoC) het concept ‘Langdurige Toestemmingen’ te beproeven. Door langdurig toestemming te geven voor het ophalen van gegevens hoef je als PGO-gebruiker niet elke keer opnieuw in te loggen. Uit de eindrapportage van de PoC ‘Langdurige Toestemmingen’ blijkt dat het geven van langdurige toestemming inderdaad potentie heeft om het gebruiksgemak te verhogen, mits alle stappen voor het geven van de toestemming simpel en duidelijk zijn.   

Huidige situatie

Toestemmingen worden in release 1.6.0, de huidige verplichte versie van het MedMij Afsprakenstelsel, voor de duur van 15 minuten gegeven. Hierdoor moet een PGO-gebruiker iedere keer dat hij gegevens wil verzamelen (of delen) opnieuw het inlogproces door, inclusief identificatie en authenticatie met DigiD. Een van de aangedragen oplossingen hiervoor is het geven van langdurige toestemming.

Langdurige toestemming

Met het concept ‘Langdurige Toestemmingen’ legt de PGO-gebruiker voor langere tijd de toestemming vast. Dit betekent dat een zorgaanbieder voor een langere periode gegevens mag uitwisselen naar de PGO en dat de gebruiker minder vaak hoeft in te loggen met DigiD. MedMij heeft hiervoor eerder technische ontwerpen gemaakt. Deze technische ontwerpen zijn nu in de PoC ‘Langdurige Toestemmingen’ door PROVES functioneel beproefd met eindgebruikers. Daarbij is onderzocht wat een gebruiksvriendelijke opbouw van PGO- en DVA-schermen is voor PGO-gebruikers en wat eventuele verbetervoorstellen zijn.

Opzet onderzoek

PROVES voerde de Proof of Concept (PoC) samen uit met de Patiëntenfederatie, VIPP Babyconnect, MedMij en een UX-expert. Dit deden ze aan de hand van verschillende werksessies, te weten:

  • Een kick-off & ontwerpsessie: de Patiëntenfederatie, Babyconnect en MedMij stelden gezamenlijk een gebruiksvriendelijk ontwerp op voor een gebruikersreis. Ze identificeerden en prioriteerden gewenste functionaliteiten en de UX-expert verwerkte deze gebruikersreis vervolgens in klikbare mock-ups, of te wel voorbeeldschermen.
  • Een reviewsessie: Tijdens deze sessie evalueerden alle partijen de opgestelde mock-up schermen. De UX-expert verwerkte de input vervolgens.
  • Een sessie met PGO-gebruikers: In een laatste sessie beoordeelden vier PGO-gebruikers de voorgestelde gebruikersreis en bijbehorende mock-up schermen. Daarnaast vulden zij een online vragenlijst in. De resultaten uit deze sessie zijn meegenomen in een laatste versie van de ontwerpschermen.

Belangrijkste bevindingen

De input uit alle drie werksessies leidde tot twaalf bevindingen over het concept ‘Langdurige Toestemmingen’. De twee belangrijkste bevindingen zijn:

  • De PGO-gebruikers vinden dat ze in de voorgestelde gebruikersreis veel stappen moeten doorlopen en veel vragen moeten beantwoorden om langdurige toestemming te kunnen geven.
  • De PGO-gebruikers vinden de vragen die ze moeten beantwoorden bij het geven van langdurige toestemming complex. Veel termen zijn lastig te begrijpen of kunnen op verschillende manieren worden geïnterpreteerd.

Vervolgstappen

Stichting MedMij wil tegemoetkomen aan de feedback van gebruikers om het authenticatie- en toestemmingsproces te versimpelen. Daarom is een versimpelde versie van de gebruikersreis uit deze PoC doorgevoerd in release 2.0 op 9 mei 2023 waarin Langdurige Toestemmingen voor het eerst is gepubliceerd. Het concept Langdurige Toestemmingen wordt verplicht gesteld bij release 3.0 in oktober 2023.

Daarnaast wil Stichting MedMij het verlenen van toestemmingen op termijn verder vergemakkelijken. Mogelijke oplossingen hiervoor zijn het geven van toestemming voor meerdere (zorg)aanbieders tegelijkertijd en het gebruik van een persoonsidentiteit in de PGO zelf.

Download Eindrapportage PoC Langdurige Toestemmingen van de PoC Langdurige Toestemmingen.

Download de voorgestelde gebruikersreis Langdurige Toestemmingen voor Langdurige Toestemmingen

Benoeming nieuwe directeur-bestuurder Stichting MedMij

Het bestuur en de Eigenaarsraad van Stichting MedMij benoemen Marc van Dijk per 1 februari 2024 tot directeur-bestuurder bij Stichting MedMij. Theo Hooghiemstra, expert-bestuurder bij Stichting MedMij, trekt zich per 1 februari 2024 terug. Hij blijft aan Stichting MedMij verbonden als adviseur.

Het bestuur en de Eigenaarsraad van Stichting MedMij zijn ervan overtuigd dat de ervaring en de gedrevenheid en bezieling van Van Dijk hem in staat zullen stellen de ontwikkeling van veilige gegevensuitwisseling via PGO’s verder te leiden. Vanaf 2020 vervulde Van Dijk de rol van manager en later directeur bij de stichting.

Marc van Dijk: “Ik ben bij MedMij komen werken omdat ik geloof in een gelijkwaardige informatiepositie tussen zorgverlener en patiënt. Zorgen voor veilige en betrouwbare gegevensuitwisseling tussen beide via een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO), daar staan wij als MedMij voor. Het aantal mensen dat zijn gezondheidsgegevens ophaalt in een PGO met MedMij-label groeit snel, daar zijn wij heel blij mee. Het is een voorrecht om binnen mijn nieuwe functie als directeur-bestuurder met het team deze maatschappelijke opdracht verder op te pakken.”

Ronald Gorter, voorzitter van Stichting MedMij: “Marc combineert bestuurlijke vaardigheid met een enorme inhoudelijke kennis over de digitalisering van de gezondheidszorg. Zo vertegenwoordigt hij het patiëntenperspectief en de PGO in het Digitaal Transitie Orgaan. De inhoudelijke en politiek-bestuurlijke perspectieven binnen het veld van de digitalisering wisselen voortdurend. Dat vergt wendbaarheid, ook van ons als organisatie. Ik kijk ernaar uit om de doelstelling van Stichting MedMij verder samen met Marc vorm te geven.”

De Eigenaarsraad en het bestuur van Stichting MedMij danken Theo Hooghiemstra voor de grote bijdrage die hij de afgelopen jaren binnen zijn rol als expert-bestuurder heeft geleverd aan het Afsprakenstelsel van Stichting MedMij en vertrouwde digitale gegevensuitwisseling via PGO’s. Gorter: “We zijn verheugd dat Theo met zijn visie, drive en expertise als adviseur aan de stichting verbonden blijft.”