MedMij voor zorgaanbieders

Het MedMij-label voor zorgaanbieders betekent dat zorgverleners erop kunnen vertrouwen dat patiënten hun medische gegevens veilig in hun PGO kunnen ophalen. Want MedMij is dé Nederlandse standaard voor het veilig en betrouwbaar uitwisselen van gezondheidsgegevens tussen zorggebruikers en gezondheidsprofessionals.

Goed geïnformeerd

Grip op gezondheidsgegevens stelt mensen in staat de regie over hun eigen gezondheid te nemen. Goede informatie, voorzien van context en betekenis, ondersteunt zelfmanagement. Goed geïnformeerde, betrokken en meebeslissende patiënten dragen bij aan zinnige en betaalbare zorg. Bovendien ervaren deze patiënten een betere kwaliteit van leven. MedMij zorgt ervoor dat iedereen die dat wil toegang krijgt tot zijn of haar eigen gezondheidsgegevens en op een veilige en betrouwbare manier deze gegevens kan ophalen in een PGO.

Voordelen voor zorgverleners

  • Patiënten weten beter wat er speelt en komen daardoor beter voorbereid naar een consult.
  • Zorgverleners krijgen een completer beeld. Ze krijgen meer informatie over de sociale context en ervaringen van de patiënt, onder meer doordat patiënten zelfmetingen en andere informatie kunnen delen.
  • Een deel van de administratieve taken kan (vooraf) via een PGO afgehandeld worden. Denk daarbij onder meer het invullen van vragenlijsten.

Alles bij elkaar zorgt het gebruik van PGO’s ervoor dat zorgverleners betere gesprekken met hun patiënten kunnen hebben en daardoor passende en betere zorg kunnen leveren. Meer weten? Ga naar de toolkit om aan te sluiten op MedMij.

Veelgestelde vragen

ouderen-pgo-medmij

Vind hier het antwoord op jouw vraag! Staat je vraag er niet tussen? Kijk dan hier.

Hoe kan ik een MedMij-label krijgen?
Het uitgangspunt van MedMij is dat iedereen een eigen persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) kan kiezen. Dit betekent dat jij als zorgverlener, geen PGO kiest voor je patiënten.
Het is wel van belang dat de informatie, die je over je patiënten bijhoudt, ontsloten wordt via MedMij. Dat houdt in dat je de ICT-leverancier van je zorginformatiesysteem, of een andere dienstverlener als tussenpartij, vraagt MedMij-deelnemer te worden. Als je leverancier deelnemer is, kun je op een veilige en betrouwbare manier gegevens uitwisselen met de PGO’s van je patiënten.
Je ICT-dienstverlener vanuit het aanbiedersdomein (DVA) kan zich aanmelden bij MedMij. Meer informatie over aansluiten bij MedMij vind je in onze toolkit en de factsheet Verantwoordelijkheden Zorgaanbieders.
Hebben zorggebruikers recht op alle gegevens uit het zorginformatiesysteem?
Nee. De zorgverlener is wettelijk gezien verplicht het medisch dossier ter inzage aan te bieden en sinds juli 2020 op verzoek ook digitaal te delen. Persoonlijke werkaantekeningen vallen hier niet onder. Daarnaast kunnen nog niet alle gegevens op de MedMij-manier met PGO’s worden uitgewisseld maar er wordt continu gewerkt aan nieuwe gegevensdiensten waardoor steeds meer beschikbaar komt. Ook is het verstrekken van het medisch dossier aan regels gebonden. Zo gelden er bijvoorbeeld specifieke regels voor inzage door minderjarigen (onder de 16 jaar) en kan een arts afhankelijk van een situatie tot een andere afweging komen, wat ertoe kan leiden dat de gegevens mogelijk niet beschikbaar zijn via de MedMij-manier van uitwisseling. Met de zogeheten beschikbaarheidstoets wordt vastgesteld dat aan de voornoemde voorwaarden is voldaan voordat informatie uitgewisseld wordt.
Kan een PGO-gebruiker zelf gegevens toevoegen aan of verwijderen uit het medische dossier bij de zorgverlener?
Nee, de PGO-gebruiker kan alleen gegevens in zijn/haar PGO verzamelen uit het medische dossier. Alleen de zorgverlener kan het medisch dossier corrigeren. Een patiënt kan bijvoorbeeld niet zelf in het EPD van de huisarts inloggen.

Aansluiten op MedMij?

Dat doe je via de online MedMij-toolkit! Met deze toolkit ben je in staat zelfstandig aan te sluiten op MedMij. Het werkt heel eenvoudig: je volgt simpelweg alle stappen die in de zes hoofdstukken staan aangegeven. En mocht je er onverhoopt toch niet helemaal uitkomen, neem dan contact met ons op.

PGO.nl: alles over PGO's op één plek

Wat is een PGO? Hoe werkt het? En hoe kies je een PGO? Op PGO.nl vind je het antwoord. Ook voor zorgverleners. De website is een initiatief van Patiëntenfederatie Nederland, Stichting MedMij, het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en ruim 50 andere organisaties.

pgo.nl-medmij

Makkelijker gegevens uitwisselen met Verbind.MedMij

Verbind.MedMij maakt het patiënten en zorgaanbieders gemakkelijker gegevens uit te wisselen via een PGO. Met een voor iedere zorgaanbieder unieke QR-code of URL kunnen patiënten snel hun gegevens in een PGO ophalen. Wil jouw patiënt gebruikmaken van een PGO? Met Verbind.MedMij kunnen zij zelf een PGO kiezen en/of hun gegevens direct downloaden. Dit helpt je patiënt en kost jou als zorgverlener minder tijd.

Verbind.MedMij

Bekijk hier de animatie over Verbind.MedMij

Vragen over PGO's?

Het PGO-informatiepunt helpt je graag: