Type: Nieuws

Curasoft haalt MedMij-label als DVZA

Curasoft heeft als DVZA (dienstverlener zorgaanbieder) het MedMij-label behaald. Hierdoor komen in potentie nog meer gezondheidsgegevens beschikbaar voor patiënten die een PGO gebruiken.

De DVZA is een rol in het MedMij Afsprakenstelsel. Om gegevensuitwisseling op de MedMij-manier tot stand te brengen moeten PGO’s (persoonlijke gezondheidsomgevingen) het MedMij-label halen én ook de zorgaanbieders moeten hun ICT-systemen (laten) aansluiten op MedMij. Dit moet de zorgaanbieder doen via een DVZA.

Een Dienstverlener in het zorgaanbiedersdomein (DVZA) is een ICT-leverancier van een zorgaanbieder met het MedMij-label binnen het MedMij Afsprakenstelsel. De zorgaanbieder slaat gezondheidsgegevens op in zijn bronsysteem. De DVZA zorgt voor uitwisseling van deze gegevens met de persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) van een persoon. Andersom kan een DVZA ook gegevens vanuit een PGO ontvangen.

Curasoft biedt online software ter ondersteuning van de informatiebehoefte, werkprocessen, planning, communicatie, dossiervorming en financiën van zowel grote als kleine zorgorganisaties. Curasoft kwalificeerde voor de gegevensdiensten 48. Basisgegevens zorg (BgZ) en 51. Documenten.

Een overzicht van alle DVZA’s met MedMij-label vind je op de pagina MedMij-deelnemers.

107.732 PGO-gebruikers haalden gezondheidsgegevens op in eerste kwartaal

Steeds meer mensen in Nederland verzamelen medische gegevens in een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO). In het eerste kwartaal van 2023 haalden 107.732 PGO-gebruikers via MedMij hun medische gegevens bij hun zorgaanbieder op. In de eerste drie maanden van 2023 werden er maar liefst 224.789 keer gegevens succesvol uitgewisseld.

In de maand maart kwamen er 91.000 succesvolle verzoeken binnen voor het ophalen van medische gegevens. Dit is een stijging van 38% ten opzichte van de maand ervoor. Daarnaast neemt ook aantal gebruikers dat gezondheidsgegevens ophaalt binnen het MedMij-netwerk toe in de maand maart.

Gegevensdiensten

In het eerste kwartaal van 2023 zien we het opvragen van een aantal gegevensdiensten significant groeien. Huisartsgegevens worden maar liefst 115.864 keer succesvol opgevraagd, daarmee neemt deze gegevensdienst 52% van het totaal aantal uitwisselingen voor haar rekening. Maar ook documenten, zoals brieven en verslagen (zowel bij huisartsen als in ziekenhuizen en zelfstandige klinieken) werden in het eerste kwartaal van 2023 45.214 keer opgehaald. En we zien een significante toename in het opvragen van medische gegevens van ziekenhuizen en klinieken. De Basisgegevensset Zorg werd in de eerste drie maanden van 2023 56.414 keer opgevraagd.

Langdurige Zorg

We werken ondertussen hard aan beschikbaar maken van andere gegevensdiensten binnen PGO’s. Er wordt op dit moment veel getest binnen de langdurige zorg en we maken in samenwerking met VIPP Babyconnect de systemen binnen de geboortezorg op orde voor uitwisseling. Daarnaast zullen we dit jaar diverse testen uitvoeren op het uitwisselen van publieke gezondheidsgegevens zoals coronavaccinaties en het Rijksvaccinatieprogramma van het RIVM.

Bijna half miljoen PGO-gebruikers haalden 1,1 miljoen keer in de eerste acht maanden in 2024 gegevens op in hun PGO

In de eerste acht maanden van 2024 haalden 445.000 Nederlanders 1,1 miljoen keer een kopie van het medisch dossier op in hun PGO. Ter vergelijking: In de eerste acht maanden van vorig jaar waren dat er een kleine 275.000 en in héél 2023 haalden 447.000 PGO-gebruikers gegevens op in de PGO. Er is dus nog steeds sprake van groei, maar het PGO-gebruik en aantal nieuwe PGO-gebruikers vlakt vanaf mei 2024 af. Eén reden hiervoor is de beëindiging van de Open House-regeling voor PGO’s per eind april 2024.

Aangesloten zorgsectoren

In de maand augustus wisselden PGO-gebruikers met ruim 4.600 zorgaanbieders gegevens uit. Dit is 96% van de 4.783 zorgaanbieders die op dit moment op de Zorgaanbiederslijst (ZAL) staan. 83% van de medisch-specialistische instellingen, 94% van de huisartsen en 49 GGZ-instellingen zijn op MedMij aangesloten. Ook is het inmiddels mogelijk om een kopie van een deel van het medisch dossier op te vragen binnen de langdurige en curatieve zorg en kunnen PGO-gebruikers de eerste gegevens uit het Rijksvaccinatieprogramma ophalen. De gegevens die het meeste worden opgehaald zijn huisartsgegevens, documenten, basisgegevens zorg en afspraken. Samen zorgen zij voor 97% van het verkeer dit jaar tot nu toe.

Succesvolle uitwisselingen

Als we kijken naar het uitvalpercentage van het MedMij-netwerk, dan kunnen we stellen dat het aantal succesvolle uitwisselingen gedurende het jaar toeneemt. In augustus vonden ruim 195.000 uitwisselingen binnen het MedMij-netwerk plaats. Dit blijft ongeveer gelijk ten opzichte van de maand juli. Van deze 195.000 uitwisselingen in augustus heeft 47,5% succesvol het einde van het proces bereikt. Dit percentage is gestegen ten opzichte van de maanden ervoor, toen het succespercentage nog elke maand rond de 40,5% bleef hangen. We denken dat structurele verbeteringen vanuit MedMij-deelnemers en het toenemende gebruik van langdurige toestemming aan deze lichte stijging bijdragen. Het percentage onzekere ketens is gedaald de afgelopen maanden, van 19,6% in juni naar 4,5% in augustus. Wel moeten we stellen dat het percentage onsuccesvolle ketens ook in 2024 hoog is: 48% in de maand augustus.

Opvolging

MedMij staat voor een betrouwbaar en veilig netwerk en daarom is het prioriteit om het uitvalpercentage binnen het MedMij-netwerk naar beneden te krijgen. We zetten diverse stappen om het uitvalpercentage te verlagen. De eerste stap heeft MedMij inmiddels gezet met het invoeren van langdurige toestemming waarmee het mogelijk om voor een langere periode toestemming te geven voor het uitwisselen van gegevens. Dit betekent dat een PGO-gebruiker minder vaak hoeft in te loggen. Verder willen we het uitvalpercentage verlagen aan de hand van strengere monitoring en handhaving, gesprekken met Logius, de uitvoerder van DigiD, en het opzetten van een vertrouwde authenticatiedienst vanuit het ministerie van VWS. Met deze vertrouwde authenticatiedienst kunnen PGO-gebruikers met één keer inloggen via DigiD automatisch alle gegevens verzamelen in hun PGO. Het gebruiksgemak neemt toe en het uitvalpercentage gaat ook hierdoor omlaag.

Buitenlandse interesse voor persoonlijke gezondheidsomgevingen

Op dinsdag 4 oktober jl. ontvingen MedMij en PGO on Air van Patiëntenfederatie Nederland een internationale delegatie van de Global Digital Health Partnership (GHDP) die op werkbezoek waren. De GDHP is het samenwerkingsverband van meer dan 30 nationale digitale zorgautoriteiten uit de hele wereld. De VS zit de GHDP voor. Leden komen uit onder meer Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, India, Indonesië, Korea, Brazilië en het Verenigd Koninkrijk. Tijdens de GHDP werd Nederland verkozen tot vicevoorzitter. 

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) organiseerde de Global Digital Health Partnership NL Summit. Voor het eerst in 2,5 jaar kon de groep experts weer fysiek bijeenkomen. Daarom lag de nadruk op ontmoetingen. Een van de focusgebieden van de GDHP is Interoperability, met een werkgroep die op dit moment aan het versnellen van het gebruik van de International Patient Summary (IPS) werkt. Daaraan droeg Nederland ook bij, met twee PGO’s die hieraan mee testten en werkten.

De afgevaardigden hoorden en zagen zagen in de presentaties hoe we in Nederland actief zijn met het doorvoeren van de PGO’s,  welke uitdagingen er nog zijn, welke activiteiten PGO on air ontwikkelt voor een stijgend gebruik van PGO’s en welke rol MedMij en het MedMij Afsprakenstelsel hierin hebben. Een levendige paneldiscussie leidde tot veel vragen van de deelnemers. De interesse en het enthousiasme was groot.

De PGO’s Gezondheidsmeter en Mijn PGO presenteerden ook de werking en de mogelijkheden van hun PGO. Er waren onder andere vragen over het inloggen en de veiligheid van de PGO’s.

Wat zijn MedMij-hackathons?

Het afgelopen jaar zijn verschillende hackathons georganiseerd, ook wel VIPPtathons genaamd. Deze bleken succesvol en daarom organiseren we ook dit jaar weer nieuwe hackathons voor diverse gegevensdiensten en functionaliteiten.  Een hackathon vraagt om een goede voorbereiding en genoeg tijd en capaciteit. We lichten graag toe wat er tijdens een hackathon gebeurt, voor wie ze bedoeld zijn en hoe het proces er precies uitziet.  

Wat is een hackathon?

Een hackathon is een manier om op grote schaal de hele keten in uitwisseling van gegevens te testen (DVP, DVA, XIS en zorgaanbieder), zodat eventuele problemen eerder kunnen worden herkend. Een hackathon levert in korte tijd veel input over de huidige staat van de gegevensdienst. Doordat issues tijdens deze dag direct worden gevonden, kunnen deze ook sneller worden opgelost.

De hackathon wordt voorbereid met het schrijven van testdossiers/scripts, het trainen van een loggingsteam en een triageteam. Het loggingsteam staat tijdens de hackathon klaar voor ondersteuning bij het loggen van issues. Deze issues worden vervolgens door een triageteam geanalyseerd en toebedeeld aan de juiste partij.

Een hackathon kent dus veel voordelen, echter is dit niet het enige middel om de gegevensdiensten klaar te stomen voor grootschalig gebruik. Het is belangrijk dat het juiste middel wordt gekozen voor het doel. Om te beoordelen of een hackathon een juist middel is heeft PROVES een canvas en blauwdruk voor hackathons ontwikkeld, op basis van ervaringen uit eerdere hackathons.

Ik wil een hackathon organiseren. Waar start ik?

De eerste stap is een officiële aanvraag indienen bij het Kernteam Implementatie van MedMij. Dit kernteam beoordeelt de aanvraag en bepaalt of een hackathon plaats kan gaan vinden. Hierbij wordt rekening gehouden met de beschikbaarheid van MedMij, VZVZ, Nictiz en PROVES en of een hackathon het juiste middel is voor de vraag.

Nadat het kernteam Implementatie akkoord is met het organiseren van een hackathon, neemt de hackathonprojectleider van PROVES contact op met de aanvrager. Gezamenlijk wordt een canvas van de hackathon ingevuld. Hieruit blijkt wat er nodig is om de hackathon uit te voeren (denk hierbij aan capaciteit, planning, rolverdeling, kosten, reikwijdte, risico’s etc). Door deze proces stappen te volgen, wordt jouw hackathon een succes!

Heb je vragen? Neem dan contact op met Carlos Villa Baars.

Zie hier de blauwdruk van een hackathon.

Zie hier de canvas van een hackathon.

 

 

Gegevens uit het Rijksvaccinatieprogramma via MedMij beschikbaar voor PGO’s 

Gegevens uit het Rijksvaccinatieprogramma zijn vanaf vandaag veilig via MedMij beschikbaar voor de persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO). Er zijn op dit moment vijf PGO-leveranciers die zich hebben gekwalificeerd voor de gegevensdienst Vaccinaties en wel Gezondheidsmeter, Ivido, Spreekuur.nl, Zodos en Medxpert. Gebruikers van deze PGO’s kunnen nu gegevens uit het Rijksvaccinatieprogramma en coronaprikken ophalen in hun PGO [1]. Het ophalen van deze gegevens is mogelijk als de persoon eerder toestemming heeft gegeven voor het delen van de gegevens met het RIVM.

Inzicht in gezondheid en zorg

Stichting MedMij en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport vinden het belangrijk dat alle inwoners van Nederland inzicht hebben in de gegevens over hun gezondheid en zorg. Daarom maken we het mogelijk dat inwoners van Nederland gezondheidsgegevens kunnen ophalen in hun eigen persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO). Een PGO is een app of een website waar inwoners vanaf 16 jaar met hun DigiD veilig en kosteloos de gegevens over hun gezondheid kunnen ophalen die bij verschillende zorgaanbieders staan opgeslagen. In een PGO brengen mensen de informatie overzichtelijk op één plek bij elkaar.

Op weg naar een goedgevulde PGO

In het Integraal Zorgakkoord (IZA) hebben het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en veel partijen uit de zorg afgesproken dat elke burger die dat wil eind 2025 moet kunnen beschikken over een goedgevulde PGO. Inmiddels kan een PGO-gebruiker via MedMij al gegevens ophalen bij bijvoorbeeld de huisarts en het ziekenhuis. Daar komen nu de gegevens uit het Rijksvaccinatieprogramma bij. Het uiteindelijke doel is om alle publieke gezondheidsgegevens via MedMij beschikbaar te maken, zoals reizigersvaccinaties, bevolkingsonderzoeken en arbodiensten. Op termijn komen hier ook gezondheidsgegevens van andere sectoren bij zoals geboortezorg en mondzorg.

MijnRIVM

Naast PGO’s zijn de vaccinatiegegevens uit het Rijksvaccinatieprogramma ook beschikbaar via het RIVM-portaal MijnRIVM. De gegevens zijn beschikbaar van inwoners van Nederland die in 1992 of later geboren zijn. Inwoners die voor 1992 zijn geboren kunnen een overzicht van hun vaccinatiegegevens aanvragen via Overzicht van vaccinaties opvragen | Rijksvaccinatieprogramma.nl. Als een burger bezwaar heeft gemaakt om de vaccinatiegegevens met het RIVM te delen, zijn deze gegevens niet in te zien in MijnRIVM en daarmee ook niet op te halen in een PGO. Bij het geven van vaccinaties wordt vanaf 1 januari 2022 de toestemming elektronisch vastgelegd in het digitale dossier van de jeugdgezondheidszorg (JGZ).

Meer weten?

Ga voor meer informatie naar pgo.nl/vaccinaties of neem contact op met het PGO-informatiepunt via pgo@helpdeskdigitalezorg.nl en 085-303 4959.

[1] Gebruikers van Medxpert kunnen alleen nog via IOS vaccinatiegegevens ophalen.