MedMij voor zorggebruikers

Als zorggebruiker wil je jouw medische gegevens veilig uitwisselen. Of dat nu met de huisarts is, het ziekenhuis of de apotheek. Dat is, kort gezegd, MedMij. Dankzij MedMij ben jij er zeker van dat je gegevens veilig zijn. Bovendien kun je ze zelf beheren, in je eigen persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO).

Pilot CIR-revalidatie van start

Rust en regie

Een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) is een website of app, waarin je jouw gezondheidsgegevens kunt inzien, beheren en delen. Alles bij elkaar, op één plek dus. In een PGO kun je bijvoorbeeld je medicijngebruik bijhouden of labuitslagen bekijken. En deze vervolgens delen met een medisch specialist. Als jij en je behandelaar goed geïnformeerd zijn, kun je samen tot de best passende zorg komen. Dat geeft rust en regie.

Veiligheid voorop

Hoe zorg je ervoor dat gezondheidsgegevens veilig en betrouwbaar uitgewisseld kunnen worden? Daarvoor maakt MedMij de spelregels. Alle organisaties die aan deze regels voldoen, mogen het MedMij-label gebruiken. Je kunt het label tegenkomen in een online persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO), bij een zorgaanbieder of bij andere gezondheidsprofessionals. Je weet dan zeker dat jouw gezondheidsgegevens daar veilig zijn. En dat voldaan wordt aan de hoge eisen van MedMij.

Veelgestelde vragen zorggebruikers

medmij-label-asterisque

Vind hier het antwoord op jouw vraag! Staat jouw vraag er niet tussen? Kijk dan hier.

Wat betekent het MedMij-label?
Als organisaties aantoonbaar voldoen aan de strenge spelregels die in het MedMij Afsprakenstelsel staan, dan mogen zij het MedMij-label gebruiken. Het label kun je tegenkomen in diverse online persoonlijke gezondheidsomgevingen (PGO’s). Ook zie je het label bij zorgaanbieders of andere gezondheidsprofessionals. Je weet dan dat jouw gezondheidsgegevens daar veilig en betrouwbaar uitgewisseld kunnen worden met je PGO en dat daarbij voldaan wordt aan de hoge eisen van MedMij.
Zijn er PGO's met MedMij-label?
Ja, er zijn nu 24 PGO’s met MedMij-label. Een actueel overzicht vind je hier. Hier staan de partijen genoemd die een PGO mogen aanbieden. Elke PGO ziet er anders uit. En in elke PGO kun je weer andere gegevens bijhouden. Bijvoorbeeld hartslagmetingen, bloeduitslagen of eet- en slaapgewoonten. Het verschilt straks ook per PGO welke medische gegevens je kunt uitwisselen. Kies dus een PGO met functies die jij belangrijk vindt. Op de Digitale Zorggids vind je een handige tool om PGO's met elkaar te vergelijken.
Kunnen anderen meekijken in mijn PGO?
Nee. Een PGO is helemaal van jou. Niemand kan er in kijken. Tenzij jij dat zelf wilt. In sommige PGO’s kun je iemand machtigen om namens jou je gegevens te verzamelen, in te zien of te delen. Bijvoorbeeld een mantelzorger. Die moet je dan wel eerst machtigen. Op DigiD.nl zie je hoe je dat doet.

PGO.nl: alles over PGO’s op één plek

Wat is een PGO? Hoe werkt het? En hoe kies je een PGO? Op PGO.nl vind je het antwoord. Voor zorggebruikers en zorgverleners. De website is een initiatief van Patiëntenfederatie Nederland, Stichting MedMij, het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en ruim 50 andere organisaties.

pgo.nl-medmij

Makkelijk je zorgverlener in je PGO vinden?

Verbind.MedMij helpt je veilig en snel je medische gegevens op te halen van je zorgverlener in je PGO. Wil je hier gebruik van maken? Vraag aan je zorgverlener, zoals je huisarts of medisch specialist, om een visitekaartje met QR-code. Scan de code en je komt meteen bij de juiste zorgverlener terecht. Je kunt beginnen met het ophalen van je medische dossier. Meer weten? Bekijk ook de animatie voor meer uitleg.

Verbind.MedMij

Bekijk hier de animatie over Verbind.MedMij