MedMij voor zorggebruikers

Als zorggebruiker wil je jouw medische gegevens veilig uitwisselen. Of dat nu met de huisarts is, het ziekenhuis of de apotheek. Dat is, kort gezegd, MedMij. Dankzij MedMij ben jij er zeker van dat je veilig een kopie van jouw medisch dossier kunt ophalen in jouw persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO). Bovendien kun je vervolgens deze zelf beheren en delen.

Rust en regie

Een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) is een website of app, waarin je jouw gezondheidsgegevens kunt inzien, beheren en delen. Alles bij elkaar, op één plek dus. In een PGO kun je bijvoorbeeld je medicijngebruik bijhouden of labuitslagen bekijken. En deze vervolgens delen met een medisch specialist. Als jij en je behandelaar goed geïnformeerd zijn, kun je samen tot de best passende zorg komen. Dat geeft rust en regie.

logo van het MedMij-label veilig online uitwisselen van medische gegevens

Veiligheid voorop

Hoe zorg je ervoor dat gezondheidsgegevens veilig en betrouwbaar uitgewisseld kunnen worden? Daarvoor maakt MedMij de spelregels. Alle organisaties die aan deze regels voldoen, mogen het MedMij-label gebruiken. Je kunt het label tegenkomen in een online persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO), bij een zorgaanbieder of bij andere gezondheidsprofessionals. Je weet dan zeker dat jouw gezondheidsgegevens daar veilig uitgewisseld kunnen worden volgens de hoge eisen van MedMij.

Veelgestelde vragen zorggebruikers

Vind hier het antwoord op jouw vraag! Staat jouw vraag er niet tussen? Kijk dan hier.

Wat houdt het MedMij-label in?
Als organisaties voldoen aan de strenge regels voor veilige gegevensuitwisseling van MedMij, dan mogen zij het MedMij-label gebruiken. Je komt het label tegen in persoonlijke gezondheidsomgevingen (PGO’s) en bij zorgverleners zoals je huisarts. Als je het label ziet, weet je dat jouw medische gegevens daar veilig en betrouwbaar uitgewisseld kunnen worden volgens de hoge eisen van MedMij. Hier vind je een actueel overzicht van alle PGO’s met een MedMij-label. Kijk ook op pgo.nl voor meer informatie over persoonlijke gezondheidsomgevingen (PGO's).
Hoe haal ik veilig mijn medische gegevens in mijn PGO op?
Als je met je PGO gegevens wilt ophalen bij bijvoorbeeld je huisarts, moet je DigiD gebruiken. De reden hiervoor is dat het om gevoelige en persoonlijke informatie gaat. En met DigiD weet de huisarts zeker dat jij het bent die jouw medische gegevens opvraagt. Bij de eerste keer ophalen van je medische gegevens via DigiD moet je eerst een ID-bewijs scannen. Dit wordt een ID-check genoemd. Bij elke volgende inlogactie gebruik je alleen de Digid-app. Zie voor een uitgebreide toelichting de volgende veelgestelde vraag.
Kunnen anderen meekijken in mijn PGO?
Nee. Een PGO is helemaal van jou. Niemand kan er in kijken. Tenzij jij dat zelf wilt. In sommige PGO’s kun je iemand machtigen om namens jou je gegevens te verzamelen, in te zien of te delen. Bijvoorbeeld een mantelzorger. Die moet je dan wel eerst machtigen. Op DigiD.nl zie je hoe je dat doet.

PGO.nl: alles over PGO’s op één plek

Wat is een PGO? Hoe werkt het? En hoe kies je een PGO? Op PGO.nl vind je het antwoord. Voor zorggebruikers en zorgverleners. De website is een initiatief van Patiëntenfederatie Nederland, Stichting MedMij, het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en ruim 50 andere organisaties.

Makkelijk je zorgverlener in je PGO vinden?

Verbind.MedMij helpt je veilig en snel een kopie van jouw medisch dossier op te halen in je PGO. Wil je hier gebruik van maken? Vraag aan je zorgverlener, zoals je huisarts of medisch specialist, om een visitekaartje met QR-code. Scan de code en je komt meteen bij de juiste zorgverlener terecht. Je kunt beginnen met het ophalen van je medische dossier. Meer weten? Bekijk ook de animatie voor meer uitleg.

Verbind.MedMij

Bekijk hier de animatie over Verbind.MedMij

Vragen over PGO's?

Het PGO-informatiepunt helpt je graag: