107.732 PGO-gebruikers haalden gezondheidsgegevens op in eerste kwartaal

Nieuws22 mei 2023

Steeds meer mensen in Nederland verzamelen medische gegevens in een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO). In het eerste kwartaal van 2023 haalden 107.732 PGO-gebruikers via MedMij hun medische gegevens bij hun zorgaanbieder op. In de eerste drie maanden van 2023 werden er maar liefst 224.789 keer gegevens succesvol uitgewisseld.

In de maand maart kwamen er 91.000 succesvolle verzoeken binnen voor het ophalen van medische gegevens. Dit is een stijging van 38% ten opzichte van de maand ervoor. Daarnaast neemt ook aantal gebruikers dat gezondheidsgegevens ophaalt binnen het MedMij-netwerk toe in de maand maart.

Gegevensdiensten

In het eerste kwartaal van 2023 zien we het opvragen van een aantal gegevensdiensten significant groeien. Huisartsgegevens worden maar liefst 115.864 keer succesvol opgevraagd, daarmee neemt deze gegevensdienst 52% van het totaal aantal uitwisselingen voor haar rekening. Maar ook documenten, zoals brieven en verslagen (zowel bij huisartsen als in ziekenhuizen en zelfstandige klinieken) werden in het eerste kwartaal van 2023 45.214 keer opgehaald. En we zien een significante toename in het opvragen van medische gegevens van ziekenhuizen en klinieken. De Basisgegevensset Zorg werd in de eerste drie maanden van 2023 56.414 keer opgevraagd.

Langdurige Zorg

We werken ondertussen hard aan beschikbaar maken van andere gegevensdiensten binnen PGO’s. Er wordt op dit moment veel getest binnen de langdurige zorg en we maken in samenwerking met VIPP Babyconnect de systemen binnen de geboortezorg op orde voor uitwisseling. Daarnaast zullen we dit jaar diverse testen uitvoeren op het uitwisselen van publieke gezondheidsgegevens zoals coronavaccinaties en het Rijksvaccinatieprogramma van het RIVM.