Type: Nieuws

Onderzoek naar patiëntvriendelijke termen en uitleg afgerond

Verzamelde gegevens in de PGO bevatten vaak medische termen die voor PGO-gebruikers lastig te begrijpen zijn. Om de gebruikte terminologie toegankelijker te maken, heeft Nictiz een eerste set diagnoses voorzien van een patiëntvriendelijke uitleg op B1-taalniveau. Op verzoek van Stichting MedMij heeft PROVES met een Proof of Concept (PoC) technisch beproefd of deze patiëntvriendelijke uitleg in de PGO opgehaald kan worden vanaf de Nationale Terminologieserver (NTS) van Nictiz. De PoC is succesvol afgerond en de nieuwe patiëntvriendelijke uitleg kan sinds 31 maart 2024 door DVP-leveranciers ontsloten worden naar PGO’s.

In de rapportage zijn de resultaten van het onderzoek te lezen. Om als DVP aan te sluiten op de NTS kan deze handleiding gebruikt worden.

Opzet onderzoek

De PoC is uitgevoerd in samenwerking met Nictiz, Stichting MedMij en de twee DVP’s Quli en Zodos. Het doel van het onderzoek was:

1)     de technische specificaties voor het ontsluiten van patiëntvriendelijke termen vanaf de NTS van feedback voorzien;

2)     aantonen dat patiëntvriendelijke termen ontsloten kunnen worden vanaf de NTS;

3)     bevindingen en aanbevelingen verzamelen voor het ontsluiten van patiëntvriendelijke termen naar de PGO.

Voor het verzamelen van de feedback op de technische specificaties organiseerden we een speciale sessie. Nictiz verwerkte de opgehaalde feedback waarna de DVP’s de werking van de NTS beproefden door de patiëntvriendelijke termen en uitleg te verzamelen vanaf een stagingserver (een testserver) van de NTS. Na drie bouwsessies was er een technisch werkende ontsluiting. Aanvullend zijn er een vijftal bevindingen gedaan. Twee van deze bevindingen zijn opgelost tijdens de PoC, de overige bevindingen zijn ter verbetering of ter overweging van het concept Patiëntvriendelijke Termen gerapporteerd aan Nictiz en Stichting MedMij. De beproeving is daarmee succesvol afgesloten.

Belangrijkste bevindingen

In totaal zijn er vijf bevindingen waarvan twee aangemerkt als ‘noodzakelijk’ om op te lossen voor een goede werking van de ontsluiting en het concept Patiëntvriendelijke Termen. Gelukkig zijn deze twee bevindingen tijdens de PoC opgelost. Daarom worden hier de drie resterende bevindingen benoemd:

  • Vul test- en kwalificatiescripts aan met diagnoses waarvoor patiëntvriendelijke uitleg bestaat.
    Deelnemers geven aan dat het gemakkelijker wordt om functionaliteiten goed te implementeren en werkend te houden als diagnoses met een patiëntvriendelijke uitleg onderdeel zijn van de test- en kwalificatiescripts.
  • Een $expand operation is trager dan een $lookup operation.
    Wanneer de operation de performance te negatief beïnvloedt, kan een batch request gebruikt worden om het ophalen van patiëntvriendelijke uitleg voor meerdere diagnoses te combineren in één bevraging van de NTS.
  • Gecachede patiëntvriendelijke termen en uitleg kunnen snel verouderen.
    Vanaf september 2024 wordt maandelijks een nieuwe release uitgebracht van SNOMED. Hierdoor kan de bestaande catalogus van patiëntvriendelijke termen worden aangevuld of aangepast. DVP’s worden geadviseerd om een goed cache-onderhoud in te richten.

Vervolgstappen

Het ophalen van patiëntvriendelijke uitleg op B1-taalniveau aan de hand van SNOMED-diagnosecodes vanaf de NTS van Nictiz is sinds 31 maart 2024 mogelijk. De gerealiseerde aansluiting is geschikt voor verdere opschaling van gebruik.

Download voor: Eindrapportage PoC Patiëntvriendelijke Termen

Aanpassingen in governance Stichting MedMij

In de kamerbrief van oktober 2023 kondigde toenmalig minister Kuipers aan dat Stichting MedMij een publieke verankering krijgt. De aanpassingen in onze governance gaan begin 2025 gefaseerd in. De stichting krijgt een veldraad waarin de zorgsectoren en MedMij-deelnemers vertegenwoordigd zijn en een burgerpanel om het burgerperspectief te borgen in de MedMij-ontwikkelagenda. Ook krijgt Stichting MedMij per maart 2025 een driekoppige Raad van Toezicht. Zij houdt toezicht op de financiën en de uitvoering van de strategie beschreven in de MedMij Roadmap.

Stichting MedMij maakt sinds 2018 met het MedMij Afsprakenstelsel veilige en betrouwbare gegevensuitwisseling tussen zorgaanbieders en zorggebruikers mogelijk via een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO). MedMij werkt, samen met het ministerie van VWS, de MedMij-deelnemers en het zorgveld, aan het ontsluiten van steeds meer gezondheidsgegevens naar de PGO en het opnemen van de PGO in een zorgpad. Parallel werken we aan het verbeteren van de gebruiksvriendelijkheid van het ophalen van informatie en de begrijpelijkheid van de informatie.

Raad van Toezicht

Om onze doelen te bereiken zal Stichting MedMij het komend jaar op bestuurlijk niveau aanpassingen doorvoeren. We krijgen een Raad van Toezicht. Het belangrijkste doel van de nieuwe raad is toezicht houden op de lange termijndoelen van Stichting MedMij. Dit betekent dat we begin 2025 afscheid nemen van de voorzitter van Stichting MedMij, Ronald Gorter. Hij zette zich gedurende zes jaar (twee bestuurstermijnen) met veel passie en toewijding in voor MedMij en veilige gegevensontsluiting naar de burger.

Marc van Dijk, directeur-bestuurder Stichting MedMij: “Ronald heeft ontzettend veel betekend voor MedMij. Hij is van cruciaal belang geweest bij de oprichting van MedMij en het uitdragen van de boodschap die we hebben. Ik ben hem dankbaar, zowel persoonlijk als voor hetgeen hij voor MedMij heeft gedaan. We zullen zijn enthousiasme, kennis en kunde missen bij MedMij.”

Veldraad

De opdracht die Stichting MedMij, samen met haar partners heeft, is groot. Het is belangrijk dat de zorgsectoren, IT-leveranciers en vooral ook burgers aangehaakt zijn bij alle ontwikkelingen. En daarom zal MedMij een veldraad en burgerpanel krijgen. De nieuwe veldraad en het nieuwe burgerpanel gaan een grote rol gaan spelen bij de doorontwikkeling van het MedMij Afsprakenstelsel. Zij vervangen de adviesraad en deelnemersraad. De veldraad bestaat uit zorgaanbieders, CMIO’s, burgers en MedMij-deelnemers. Het burgerpanel gaat borgen dat burgers en eindgebruikers echt een stem krijgen bij doorontwikkeling van PGO’s en de ontwikkeling van MGO.

Marc van Dijk: “We betrekken de burger actief bij alle plannen binnen MedMij op het gebied van ontwikkeling, implementatie en beleid. De stem van de burger moet de boventoon voeren bij alles wat MedMij in de toekomst doet of bedenkt dus ik ben blij met deze ontwikkeling.

Burgerperspectief

Ook zal 2025 in het teken staan van samenwerking. MedMij gaat intensiever samenwerken met het ministerie van VWS, het zorgveld en uitvoerders van andere afsprakenstelsels om te komen tot harmonisatie en goede databeschikbaarheid voor de burger. We zullen bij alle ontwikkelingen rondom databeschikbaarheid het burgerperspectief ter tafel brengen en zorgen dat deze in de gehele governance van de databeschikbaarheid in de zorg wordt gewaarborgd. Hierbij zal de stichting per 2025 volledige financiering vanuit het ministerie van VWS ontvangen. Zorgverzekeraars Nederland zal Stichting MedMij vanaf 2025 gerichter subsidiëren door middel van ontwikkelsubsidies binnen de MedMij Roadmap en zaken als het automatisch valideren van de gehele keten van afsprakenstelsels en proactieve monitoring van het MedMij Afsprakenstelsel.

Beter onthouden met PGO’s

Veel ziekenhuizen en zelfstandige medische klinieken werken op dit moment aan het behalen van de 5%-norm van VIPP 5 voor het gebruik van persoonlijke gezondheidsomgevingen (PGO’s) door patiënten en cliënten. Waarschijnlijk wordt er binnen je instelling op verschillende manieren aandacht aan en uitleg over PGO’s gegeven. Lukt het patiënten informatie die zij over PGO’s ontvangen beter te onthouden? En is het voldoende om daadwerkelijk een PGO te gaan gebruiken?

De Vergeetcurve van Ebbinghaus

Hermann Ebbinghaus, een Duitse psycholoog uit de vorige eeuw, was de grondlegger van de klassieke vergeetcurve – de Vergeetcurve van Ebbinghaus. Nog steeds wordt de curve als een handig hulpmiddel gebruikt binnen het onderwijs voor het onthouden van informatie. In dit artikel slaan we een brug tussen het onthouden van zorginformatie en het bewaren van medische gegevens in een PGO.

De vergeetcurve geeft inzicht in hoe snel nieuwe informatie verloren gaat. Die informatie verdwijnt uit je werkgeheugen (niet uit je kortetermijngeheugen). Je vergeet eerst snel heel veel informatie, daarna vergeet je steeds langzamer en minder informatie.

In de zorgcontext betekent dit dat mensen informatie die vaak als nutteloos wordt ervaren (het aantal auto’s op het parkeerterrein of het merk van de computer van de arts) veel sneller vergeten (dan is de curve dus veel dieper). Bij zinvolle informatie, of informatie die als emotioneel belangrijk wordt ervaren, blijft de curve hoger. Je kunt dus stellen dat wat je als arts aan je patiënt of cliënt over zijn of haar gezondheid vertelt meestal wél langer blijft ‘hangen’. Dat is ook logisch.

Toen de rijksoverheid begon met de BOB-campagne sloeg deze niet meteen aan bij het grote publiek. Door herhaling, ludieke filmpjes en gratis sleutelhangers met de letters BOB werd de boodschap uiteindelijk in ons brein ingeprent: neem, als je gedronken hebt, geen deel aan het verkeer als bestuurder.

Nu de stap naar PGO’s. Wanneer de overheid, Patiëntenfederatie Nederland en/of Stichting MedMij communiceren over het nut en de noodzaak van een PGO, reikt de kracht van die boodschap en vooral hoelang deze in ons geheugen blijft nog niet zo heel ver. PGO’s zijn nieuw en we konden tot nu toe altijd zonder. Zie ook het voorbeeld van de BOB-campagne in het kader.

Beter onthouden met PGO’s

Met meer grip op hun gezondheidsgegevens zijn mensen in staat de regie over hun eigen gezondheid te nemen. Wanneer die informatie voorzien is van context en betekenis, levert dat ook een bijdrage aan de dingen die mensen zelf kunnen doen om hun gezondheid te verbeteren. MedMij zorgt ervoor dat iedereen die dat wil, op een veilige en betrouwbare manier over de eigen medische gegevens kan beschikken.

De belangrijkste voordelen van PGO’s voor jou als zorgverlener op een rij:

  • Je patiënten zijn beter op de hoogte over hun gezondheid en komen daardoor beter voorbereid naar een consult.
  • Je krijgt meer informatie over de sociale context en ervaringen van je patiënten, onder meer doordat patiënten zelfmetingen en andere informatie vanuit hun PGO met je kunnen delen.
  • Een deel van de administratieve taken kan (vooraf) via een PGO afgehandeld worden. Denk bijvoorbeeld aan het invullen van vragenlijsten.

Kortom: je voert betere gesprekken met je patiënten wanneer zij een PGO gebruiken. Zo kun je passende en zelfs betere zorg bieden.

Informatie voor zorggebruikers

Voor je patiënten, oftewel de zorggebruikers is op onze website https://medmij.nl/zorggebruikers/ en op https://www.pgo.nl/ veel informatie beschikbaar over PGO’s en de voordelen van PGO-gebruik.

Omdat het onthouden van informatie bij iedereen anders verloopt, bieden we ook hulpmiddelen zoals animaties (met gesproken tekst en ondertiteling).

Tot slot nog een paar tips van Ebbinghaus om de kans groter te maken dat informatie goed wordt onthouden:

    • Maak je boodschap zo zinvol mogelijk (begrijpt je patiënt je verhaal, kan hij/zij verbanden leggen, eventueel via een ezelsbruggetje?)
    • Kan je patiënt je boodschap onthouden?
    • Gebruik naast tekst ook auditief en/of visueel hulpmateriaal.
    • Biedt herhaling van de informatie aan – kort nadat je de informatie voor het eerst hebt gedeeld – bijvoorbeeld door een folder mee te geven, door informatie in het medisch dossier toe te voegen of door een e-mail te sturen een week na de afspraak met aanvullende informatie.

Beter onthouden met PGO’s – nog een laatste tip van ons:

  • Gebruik Verbind.MedMij: geef na afloop van een consult (een visitekaartje met) je QR-code mee aan je patiënten. Via Verbind.MedMij kunnen zij dan snel en gemakkelijk de medische gegevens uit jouw zorgdossier ophalen in een zelfgekozen PGO. Meer informatie over hoe Verbind.MedMij voor jou als zorgaanbieder werkt zie je in deze animatie.

Lancering van de nieuwe MedMij Catalogus met gegevensdiensten

Vrijdag 11 augustus vond de lancering plaats van het nieuwe webportaal voor de MedMij Catalogus en de nieuwe omgeving voor de gegevensdiensten die specifiek in de AMvB’s worden genoemd. Door de migratie van de catalogus naar de nieuwe locatie is het webadres veranderd, het nieuwe webadres is: https://catalogus.medmij.nl.

MedMij Catalogus

De catalogus bevat de gegevensdiensten die over het MedMij-netwerk kunnen worden ontsloten. Met de migratie van de catalogus naar de nieuwe locatie is naast het webadres ook de look-and-feel veranderd, maar inhoudelijk is de catalogus gelijk gebleven.

Genoemde Gegevensdiensten in de AMVB’s

In de Algemene Maatregelen van Bestuur (AMVB’s) voor de Wet elektronische gegevensuitwisseling in de zorg (Wegiz) komen verwijzingen te staan naar de MedMij-gegevensdiensten die zorgaanbieders wettelijk moeten ondersteunen. Hierdoor is het vanuit de archiefwet noodzakelijk dat er een directe en persistente link is naar de gegevensdiensten die zijn opgenomen in de AMVB’s. Vooralsnog betreft dit de gegevensdiensten 48 (Verzamelen Basisgegevens zorg 3.0) en 49 (Verzamelen Huisartsgegevens 2.0), wanneer nodig kunnen extra gegevensdiensten worden toegevoegd.

“De PGO moet onderdeel worden van de dialoog tussen zorgverlener en patiënt” 

De 65-jarige Johan Hobelman is sinds 2017 verbonden aan Stichting MedMij en doorkruist het land van oost naar west om naar kantoor te gaan. Oorspronkelijk als architect waar hij meewerkte aan het opstellen van het MedMij Afsprakenstelsel. Maar zijn rol veranderde al snel naar toelichting geven op het afsprakenstelsel aan iedereen die daar gebruik van maakt. En dat zijn er steeds meer. 

Johan: “Het MedMij Afsprakenstelsel bestaat uit verschillende soorten afspraken. Als je samenwerkt om met elkaar informatie uit te wisselen dan moet je afspraken maken over techniek, dus dat je een verbinding kunt maken. Ook is het belangrijk dat je afspreekt wat je uitwisselt, dus afspraken maakt over de informatie. En een deelnemer moet aan bepaalde regels of wetten voldoen. Mijn expertise ligt bij al die aspecten begrijpelijk en werkbaar maken voor een grote groep mensen. Het is een prachtige rol binnen MedMij.” 

Johan begon zijn carrière als technisch auteur. Hij hield zich bezig met het schrijven van handleidingen en het geven van trainingen aan defensiemedewerkers. Hij heeft zich altijd bewogen in het gebied tussen de eindgebruiker en degenen die het allemaal bedenken en die expertise gebruikt hij nu bij MedMij. “In het begin hebben wij als MedMij een ideaalbeeld geschetst met het afsprakenstelsel. Dat was de stip aan de horizon, waardoor we ook duidelijk richting gaven, maar waardoor we soms bewust een vrij grote afstand namen van de praktijk. En nu het PGO-gebruik toeneemt, ontdekken we hoe we soms afspraken moeten bijstellen om beter aan te sluiten op die praktijk. Die verbeteringen en aanpassingen zijn nodig om het PGO-gebruik een stap verder te brengen. Zowel op techniek zoals authenticatie en identificatie en vanuit VWS op wetgeving en zaken als machtigen.” 

Er is op dit moment veel aandacht voor het begrijpelijk maken van digitalisering voor de burger. Digitalisering in de zorg neemt, sinds corona, een vaart maar blijkt voor een grote groep mensen nog niet makkelijk. “Ik vind mijn vrouw altijd een hele goede graadmeter. Als zij het ophalen van gegevens in de PGO nog ingewikkeld vindt dan moeten we nog even verder uitzoeken hoe het beter kan want ze is echt niet onhandig met computers. Wij, als MedMij moeten drempels verlagen waarbij dan het grote vraagstuk is: Hoe kun je het gebruikersvriendelijk doen maar ook veilig? Dat is een voortdurende zoektocht.” 

Stichting MedMij werkt samen met haar partners aan het verbeteren van de gebruiksvriendelijkheid van PGO’s en aan het uitbreiden van gegevensdiensten met bijvoorbeeld geboortezorg, publieke zorg en farmacie. En ook op het gebied van gebruiksvriendelijkheid lopen er diverse trajecten zoals machtigen, modules en patiëntvriendelijke termen.  

“Machtigen bij DigiD is nu ingeregeld voor vrijwillig machtigen. Dat betekent dat je iemand kunt aanwijzen om je te helpen of om je te vertegenwoordigen. En binnenkort kan een ouder op basis van ouderlijk gezag vertegenwoordigen. De voorziening is er wel, maar de aansluiting is nog niet gemaakt door Logius. En onze partner Nictiz werkt aan patiëntvriendelijke termen. In verschillende vormen van zorg is afgesproken dat voor aandoeningen er indicatiecodes gebruikt worden, maar er ontbreekt een vertaling naar de termen die een gewone mens begrijpt. Die worden nu gemaakt en wij, als MedMij willen dan ook komen met toelichting op die termen.” 

Stichting MedMij heeft veel plannen en ambities voor de komende maanden nu het aantal PGO-gebruikers dat gegevens ophaalt boven de 500.000 ligt en PGO-gebruikers al meer dan 1 miljoen gegevens hebben opgevraagd. “Op dit moment is de uitwisseling voornamelijk ophalen, Maar de ambitie is dat er echt interactie ontstaat, dus dat je ook vragenlijsten kunt invullen of bijvoorbeeld thuis zelfmetingen kunt doen en dat je die meetresultaten weer via de PGO terug kunt sturen naar de zorgverlener, dus dat je veel minder vaak naar een praktijk toe hoeft.” 

Maar belangrijk is volgens Johan nu vooral het wegnemen van obstakels en daar hebben we het ministerie van VWS hard bij nodig. “PGO’s mogen geen BSN gebruiken en alle uitwisselingen moeten via DigiD. Dit zorgt voor hoge drempels voor gebruikers. Die drempels moeten we met elkaar verlagen door middel van een vertrouwde authenticatie. Het blijft belangrijk om vast te stellen wie je bent. Het blijft belangrijk om de toestemming te hebben om informatie te kunnen inzien en het blijft belangrijk om veilig gegevens te kunnen ophalen.  Maar als we met een vertrouwde authenticatiedienst ervoor kunnen zorgen dat een burger met één keer inloggen via een PGO toegang heeft tot al zijn of haar medische gegevens dan kunnen we eindelijk grote stappen zetten.” Vertrouwde authenticatie in combinatie met het opnemen van de PGO in zorgpaden, is volgens Johan de gouden combinatie. “Ik zie zorgverleners als ambassadeurs. Als zij gaan meewerken, dan zal de PGO een boost krijgen. En om dat voor elkaar te krijgen moet de PGO onderdeel worden van het zorgproces en van de dialoog tussen zorgverlener en patiënt. Het zou mooi zijn als dat een vanzelfsprekendheid wordt.”

Ruim half miljoen Nederlanders haalden in 2024 via MedMij gegevens op

In 2024 haalden 571.000 Nederlanders ruim 1,6 miljoen keer een kopie van het medisch dossier op in hun persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO). Een stijging van 16%; vorig jaar waren er 490.515 unieke gebruikers, met 1,2 miljoen uitwisselingen.

In de laatste maand van 2024 wisselden PGO-gebruikers met 4.388 zorgaanbieders gegevens uit. Dit is 93% van de 4.715 zorgaanbieders die op dit moment op de Zorgaanbiederslijst (ZAL) staan. 83% van de medisch-specialistische instellingen, 93% van de huisartsen en 49 GGZ-instellingen zijn op MedMij aangesloten. Ook is het inmiddels mogelijk om de eerste gegevens uit het Rijksvaccinatieprogramma op te halen en een kopie van een deel van het medisch dossier op te vragen binnen de langdurige en curatieve zorg. De gegevens die het meeste in 2024 werden opgehaald zijn documenten, huisartsgegevens, basisgegevens zorg, afspraken en vaccinatiegegevens. Samen zorgden deze voor 97% van het verkeer het afgelopen jaar.

Succesvolle uitwisselingen

Als een gebruiker is ingelogd, ligt het succespercentage van het aantal berichten dat tussen DVA’s (dienstverlener in het (zorg)aanbiedersdomein) en DVP’s (dienstverlener in het persoonsdomein) wordt uitgewisseld gemiddeld op zo’n 94%. Dit betekent dat 94% van de berichten die uitgewisseld worden technisch correct worden verstuurd en ontvangen.

Menselijke factor

Er ligt een uitdaging bij het inlogproces bij zorgaanbieders om de data op te halen. Als een gebruiker stopt met handelen tijdens DigiD inloggen of tussentijds de app sluit, wordt er niet succesvol uitgewisseld. Ook kan het zijn dat een uitwisseling soms terecht niet leidt tot het tonen van gegevens in de PGO omdat de gebruiker bijvoorbeeld niet bekend is bij de zorgaanbieder of daar geen toestemming heeft gegeven voor het uitwisselen van zijn of haar gegevens. Succesvol PGO-gebruik is dus van meerdere factoren afhankelijk.

Opvolging

We zetten diverse stappen om het uitvalpercentage verder te verlagen. De eerste stap zetten we vorig jaar met het invoeren van langdurige toestemming waarmee het mogelijk is om voor een langere periode toestemming te geven voor het uitwisselen van gegevens. Dit betekent dat een PGO-gebruiker minder vaak hoeft in te loggen. Uit de cijfers blijkt dat er bijna twee keer zoveel succesvolle bevragingen zijn als langdurige toestemming is ingebouwd. Dit geeft aan dat deze functionaliteit flinke winst in het ophaalproces oplevert.

Een volgende stap die voor verdere verbetering zal zorgen, is het opzetten van een vertrouwde authenticatiedienst door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Met deze vertrouwde authenticatiedienst kunnen PGO-gebruikers met één keer inloggen via DigiD automatisch alle gegevens in hun PGO verzamelen. Het gebruiksgemak neemt toe en het uitvalpercentage gaat ook hierdoor omlaag.

Bevindingen VIPPtathon vragen om follow up

Afgelopen oktober vond de eerste VIPPtathon plaats, waarin zorginstellingen en leveranciers samen aan de slag gingen met gegevensuitwisseling. Tijdens dit event kwamen veel zaken naar boven die opvolging nodig hebben. Welke bevindingen had deze VIPPtathon zoal en hoe gaan we daarmee verder?

Aan de VIPPtathon in oktober deden ruim 50 zorginstellingen, 6 dienstverlener zorgaanbieders (DVA’s) en 8 PGO-leveranciers mee. In een connectathon-achtige setting testten zij real time de uitwisseling van gegevens (Basisgegevensset Zorg en correspondentie) tussen instellingen en persoonlijke gezondheidsomgevingen (PGO’s). Op deze manier konden fouten in de uitwisseling direct worden opgespoord en genoteerd.

Bevindingen VIPPtathon

VIPP 5 organiseerde dit event samen met Stichting MedMij, Nictiz en VZVZ. In totaal kwamen er tijdens het testen 188 issues naar voren. In meer dan de helft van deze issues was er sprake van gegevens die wel beschikbaar waren in de dossiers. De gegevens werden echter niet verstuurd door de dienstverlener zorgaanbieder (DVZA) of waren niet zichtbaar in de PGO. In ongeveer 15% van de gevallen kwamen de gegevens niet juist over in een PGO. Daarnaast deden zich nog fouten voor zoals dubbelingen en verkeerde vertalingen. Denk hierbij aan het niet of foutief tonen van bijvoorbeeld een huisnummer, telefoonnummer of e-mailadres. Andere voorbeelden zijn medische verrichtingen uit het verleden, die als geplande verrichtingen worden getoond of het niet kunnen lezen van vrije tekstvelden.

Follow up

Een team van specialisten werkt aan het doorgronden en oplossen van de issues. Van lang niet alle issues is namelijk duidelijk waar precies de oorzaak ligt. Marc van Dijk van Stichting MedMij: “In een ongelofelijk korte tijd kregen we belangrijke bevindingen in de gegevensuitwisseling boven tafel. Hierdoor kunnen we gezamenlijk verbeteren en zorgen dat patiënten straks medische gegevens van hun ziekenhuis of kliniek kunnen ophalen in een PGO.” Het streven is om zo veel mogelijk bevindingen voor de volgende VIPPtathon op te lossen. “We willen zoveel mogelijk hobbels wegnemen om te zorgen dat VIPP 5-instellingen voor eind juni 2023 de 5% PGO-gebruik kunnen realiseren”, aldus Marco Suppers van VIPP 5.

Tweede VIPPtathon

Omdat de VIPPtathon erg leerzaam was en het de deelnemers een unieke gelegenheid bood om te kunnen testen, organiseren we op 20 januari 2023 een vervolg. Meer informatie over het programma en deelname vind je op de VIPPtathon-website. Op 9 december 2022 is er ook een informatiebijeenkomst. Deze is te volgende via deze link. Of meld je daar direct aan voor de VIPPtathon op 20 januari.

226.000 PGO-gebruikers haalden in eerste helft 2023 medische gegevens op in hun PGO

Steeds meer mensen verzamelen hun medische gegevens in een PGO. Aan het einde van het eerste halfjaar van 2023 komen we uit op 226.000 unieke PGO-gebruikers die succesvol gebruik hebben gemaakt van MedMij-uitwisseling. Een unieke PGO-gebruiker is een gebruiker die voor het eerst dit kalenderjaar zijn gegevens via MedMij in een PGO ophaalt. Het aantal terugkerende gebruikers groeide naar ruim 30.000 in juni. Ter vergelijking: vorig jaar juni lag dit aantal op 3.000.

In het tweede kwartaal van 2023 kwamen er 268.851 succesvolle verzoeken binnen voor het ophalen van medische gegevens. Dit is een stijging van 19,6% ten opzichte van het eerste kwartaal. En ook het aantal unieke gebruikers neemt dus toe. Ter vergelijking: in heel 2022 haalden totaal 87.000 unieke PGO-gebruikers hun gegevens op bij hun zorgverlener, dit aantal ligt nu in de eerste helft van 2023 op bijna 226.000 gebruikers.

Gegevensdiensten

We zien het opvragen van een aantal gegevensdiensten significant groeien. Huisartsgegevens worden in de eerste helft van 2023 maar liefst 224.743 keer (succesvol) opgevraagd, daarmee neemt deze gegevensdienst bijna 46% van het totaal aantal uitwisselingen voor haar rekening. Maar ook documenten, zoals brieven en verslagen (zowel bij huisartsen als in ziekenhuizen en zelfstandige klinieken) werden in de eerste maanden van 2023 109.422 keer opgehaald. En we zien een significante toename in het opvragen van medische gegevens van ziekenhuizen en klinieken. De Basisgegevensset Zorg werd in de eerste zes maanden van 2023 145.355 keer opgevraagd.

Andere sectoren

We werken ondertussen door aan het beschikbaar maken van andere gegevensdiensten voor PGO’s. De eerste gegevens binnen de langdurige zorg worden opgehaald in een PGO en we maken in samenwerking met VIPP Babyconnect de systemen binnen de geboortezorg op orde voor uitwisseling. Ook is het testen voor het uitwisselen van medicatiegegevens rondom het programma Medicatieoverdracht gestart en dit najaar komt daar de publieke zorg bij. Allereerst om gegevens over Covid-vaccinaties te kunnen verzamelen en later ook gegevens uit het Rijksvaccinatieprogramma (RVP).

207.000 PGO-gebruikers maken gebruik van MedMij in 1e kwartaal 2024

Steeds meer burgers in Nederland verzamelen medische gegevens in een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO). In het eerste kwartaal van 2024 waren er 207.000 unieke PGO-gebruikers. Ook het PGO-gebruik groeit gestaag. In de eerste drie maanden van 2024 werden ruim 280.000 keer medische gegevens opgevraagd in een PGO met MedMij-label.

Sinds eind januari 2024 is logging een verplicht onderdeel van het MedMij Afsprakenstelsel waardoor Stichting MedMij de uitwisselingen beter kan monitoren. Op basis van de nieuwe loggegevens over het eerste kwartaal van 2024 werden er gemiddeld genomen in 40% van de gevallen gegevens succesvol opgevraagd. Bij 30% lukte dit niet vanwege een foutmelding tijdens het ophalen. Uit analyse blijkt dat deze fouten veelal ontstaan bij de bron waar de gegevens staan opgeslagen en bij de ID-check via DigiD. Van de overige 30% van de opvragingen kan, vanwege ontbrekende loggegevens, niet goed worden vastgesteld of de uitwisseling succesvol of onsuccesvol was. We werken aan het verbeteren van de kwaliteit van de aangeleverde loggegevens waardoor we beter zicht krijgen op de hoeveelheid succesvolle uitwisselingen en de uitval.

Gegevensdiensten

Als we kijken naar de gegevensdiensten dan zien we dat, net als vorig jaar, de BgZ, Huisartsgegevens en Documenten het meest zijn opgevraagd. In de maand maart werd de Basisgegevensset Zorg zo’n 43.000 keer opgevraagd. Daarmee ligt het aantal verzoeken voor het ophalen van medische gegevens van ziekenhuizen en klinieken voor het eerst hoger dan voor het ophalen van huisartsgegevens. Huisartsgegevens werden 40.000 keer opgevraagd, daarmee neemt deze gegevensdienst bijna 35% van het totaal aantal uitwisselingen voor haar rekening. Voor de gegevensdienst Documenten zoals brieven en verslagen (zowel bij huisartsen als in ziekenhuizen en zelfstandige klinieken) kwamen zo’n 31.500 verzoeken binnen. De vierde en de vijfde plek waren voor de gegevensdienst Afspraken met bijna 1.900 verzoeken en voor de gegevensdienst Basisgegevensset GGZ. Hier kwamen ruim 800 verzoeken voor binnen.

Zorgsectoren

Het is inmiddels bij 83% van de medisch-specialistische instellingen, 97% van de huisartsen en 49 GGZ-instellingen mogelijk om een kopie van een deel van het medisch dossier op te vragen. Dit jaar volgen de eerste vaccinatiegegevens en geboortezorggegevens.