Aanpassingen in governance Stichting MedMij
In de kamerbrief van oktober 2023 kondigde toenmalig minister Kuipers aan dat Stichting MedMij een publieke verankering krijgt. De aanpassingen in onze governance gaan begin 2025 gefaseerd in. De stichting krijgt een veldraad waarin de zorgsectoren en MedMij-deelnemers vertegenwoordigd zijn en een burgerpanel om het burgerperspectief te borgen in de MedMij-ontwikkelagenda. Ook krijgt Stichting MedMij per maart 2025 een driekoppige Raad van Toezicht. Zij houdt toezicht op de financiën en de uitvoering van de strategie beschreven in de MedMij Roadmap.
Stichting MedMij maakt sinds 2018 met het MedMij Afsprakenstelsel veilige en betrouwbare gegevensuitwisseling tussen zorgaanbieders en zorggebruikers mogelijk via een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO). MedMij werkt, samen met het ministerie van VWS, de MedMij-deelnemers en het zorgveld, aan het ontsluiten van steeds meer gezondheidsgegevens naar de PGO en het opnemen van de PGO in een zorgpad. Parallel werken we aan het verbeteren van de gebruiksvriendelijkheid van het ophalen van informatie en de begrijpelijkheid van de informatie.
Raad van Toezicht
Om onze doelen te bereiken zal Stichting MedMij het komend jaar op bestuurlijk niveau aanpassingen doorvoeren. We krijgen een Raad van Toezicht. Het belangrijkste doel van de nieuwe raad is toezicht houden op de lange termijndoelen van Stichting MedMij. Dit betekent dat we begin 2025 afscheid nemen van de voorzitter van Stichting MedMij, Ronald Gorter. Hij zette zich gedurende zes jaar (twee bestuurstermijnen) met veel passie en toewijding in voor MedMij en veilige gegevensontsluiting naar de burger.
Marc van Dijk, directeur-bestuurder Stichting MedMij: “Ronald heeft ontzettend veel betekend voor MedMij. Hij is van cruciaal belang geweest bij de oprichting van MedMij en het uitdragen van de boodschap die we hebben. Ik ben hem dankbaar, zowel persoonlijk als voor hetgeen hij voor MedMij heeft gedaan. We zullen zijn enthousiasme, kennis en kunde missen bij MedMij.”
Veldraad
De opdracht die Stichting MedMij, samen met haar partners heeft, is groot. Het is belangrijk dat de zorgsectoren, IT-leveranciers en vooral ook burgers aangehaakt zijn bij alle ontwikkelingen. En daarom zal MedMij een veldraad en burgerpanel krijgen. De nieuwe veldraad en het nieuwe burgerpanel gaan een grote rol gaan spelen bij de doorontwikkeling van het MedMij Afsprakenstelsel. Zij vervangen de adviesraad en deelnemersraad. De veldraad bestaat uit zorgaanbieders, CMIO’s, burgers en MedMij-deelnemers. Het burgerpanel gaat borgen dat burgers en eindgebruikers echt een stem krijgen bij doorontwikkeling van PGO’s en de ontwikkeling van MGO.
Marc van Dijk: “We betrekken de burger actief bij alle plannen binnen MedMij op het gebied van ontwikkeling, implementatie en beleid. De stem van de burger moet de boventoon voeren bij alles wat MedMij in de toekomst doet of bedenkt dus ik ben blij met deze ontwikkeling.
Burgerperspectief
Ook zal 2025 in het teken staan van samenwerking. MedMij gaat intensiever samenwerken met het ministerie van VWS, het zorgveld en uitvoerders van andere afsprakenstelsels om te komen tot harmonisatie en goede databeschikbaarheid voor de burger. We zullen bij alle ontwikkelingen rondom databeschikbaarheid het burgerperspectief ter tafel brengen en zorgen dat deze in de gehele governance van de databeschikbaarheid in de zorg wordt gewaarborgd. Hierbij zal de stichting per 2025 volledige financiering vanuit het ministerie van VWS ontvangen. Zorgverzekeraars Nederland zal Stichting MedMij vanaf 2025 gerichter subsidiëren door middel van ontwikkelsubsidies binnen de MedMij Roadmap en zaken als het automatisch valideren van de gehele keten van afsprakenstelsels en proactieve monitoring van het MedMij Afsprakenstelsel.