Type: Nieuws

Onderzoek naar uitwisseling van gegevens tussen het MedMij Afsprakenstelsel en iWlz-domein afgerond

Stichting MedMij wil de uitwisseling van gezondheidsgegevens tussen verschillende domeinen mogelijk maken. PROVES, onderdeel van VZVZ, kreeg de opdracht om in een Proof of Concept (PoC) gegevensuitwisseling tussen het domein van de langdurige zorg (het iWlz-domein) en het domein van het MedMij Afsprakenstelsel te beproeven. Hiermee wordt gegevensuitwisseling mogelijk tussen het iWlz-zorgbemiddelingsdomein, het zorgaanbiedersdomein en het persoonsdomein.

Het doel hiervan is dat de cliënt meer regie en inzicht krijgt in het (aanvraag)proces van langdurige zorg. Met de afronding van de PoC zijn de eerste (technische) stappen gezet om dit mogelijk te maken. De uitgewisselde gegevens gaan over het indicatiebesluit van het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) voor langdurige zorg en het cliëntprofiel met voorkeuren over de benodigde zorg. Daarmee zijn deze gegevens een aanvulling op de gegevensdienst ‘Basisgegevens Langdurige Zorg’, welke daadwerkelijke gezondheidsgegevens van de cliënt bevat. Uit de eindrapportage opgeleverd door PROVES blijkt dat het MedMij Afsprakenstelsel met succes kan worden gekoppeld aan het iWlz-domein, maar dat ook verdere ontwikkelingen nodig zijn om dit in productie mogelijk te maken. De PoC-rapportage bevat 39 bevindingen en aanbevelingen die richting geven aan deze ontwikkeling. De rapportage is te downloaden via onderstaande link. Ook is een informatiekaart gemaakt met UX-tips voor PGO’s om een gebruiksvriendelijke user interface te ontwerpen voor de PGO-gebruiker.

Download Rapportage Proves – MedMij PoC iWlz

Download Informatiekaart Proves MedMij PoC iWlz

Aanpak

PROVES voerde de Proof of Concept uit samen met een vertegenwoordiging vanuit het MedMij Afsprakenstelsel en het iWlz-domein. Zij beproefden gezamenlijk drie scenario’s, waarvan één technisch scenario en twee theoretische scenario’s. Hiervoor ontwierp Nictiz in samenwerking met het Actieprogramma iWlz van Zorginstituut Nederland twee gegevensdiensten; ‘Verzamelen Indicatiebesluit’ en ‘Delen Cliëntprofiel’.

  • De voorbereiding
    Deze stap diende als voorbereiding op de technische realisatie van beide gegevensdiensten. Hierbij heeft men zich gericht op het uitwerken van de koppelvlakken tussen MedMij en iWlz en het werkend krijgen van een autorisatieflow die voor MedMij en de iWlz functioneert.
  • De technische realisatie van ‘Verzamelen Indicatiebesluit’ en het ontwerpen van een gebruiksvriendelijke user interface
    In deze stap is de gegevensdienst ‘Verzamelen Indicatiebesluit’ technisch gerealiseerd. Gelijktijdig is gewerkt aan ontwerpen voor een gebruiksvriendelijke user interface die is besproken met een cliëntfocusgroep van het Actieprogramma iWlz. Dit leidde tot het opstellen van een informatiekaart met algemene tips voor een gebruiksvriendelijke PGO-interface voor deze gegevensdiensten.
  • De technische realisatie van ‘Delen Cliëntprofiel’ en testen van gegevensuitwisseling
    Als laatste onderdeel is de gegevensdienst ‘Delen Cliëntprofiel’ technisch gerealiseerd. Vervolgens zijn beide gegevensdiensten in een technische eindtest beproefd. Gedurende deze tests en de voorafgaande ontwikkelingen zijn bevindingen en aanbevelingen gedaan die zijn opgenomen in de rapportage van de PoC.

Belangrijkste bevindingen

Gedurende de PoC zijn de gegevensdiensten ‘Verzamelen Indicatiebesluit’ en ‘Delen Cliëntprofiel’ technisch getest en verder uitgewerkt en is de connectie gemaakt tussen het MedMij Afsprakenstelsel en het iWlz-domein. De opgedane bevindingen en aanbevelingen kunnen worden meegenomen bij het aansluiten van het iWlz-domein en het aansluiten van potentiële andere domeinen. Daarnaast zijn 39 bevindingen, aanbevelingen en belangrijke scenariokenmerken geïdentificeerd. De belangrijkste bevindingen zijn:

  • Aansluiting tussen MedMij en iWlz vereist veel en sterk vertrouwen tussen de DVA in het MedMij Afsprakenstelsel en de nID-autorisatieserver van het iWlz-domein. Verantwoordelijkheden hierin moeten met goede afspraken en overeenkomsten worden geborgd.
  • De update- en releasecyclus van MedMij en het iWlz-domein moeten gesynchroniseerd zijn voor het publiceren van wettelijke verplichte publicaties.
  • Zorgkantoor, de organisatie die bemiddelt bij het krijgen van langdurige zorg, krijgt geen automatische updates wanneer er aanpassingen in het cliëntprofiel worden gedaan in de PGO. Hierdoor is er geen garantie dat een zorgkantoor beschikt over actuele gegevens om het bemiddelingsproces te kunnen uitvoeren.
  • Voor een goede werking van de functie machtigen, en de gegevensdiensten ‘Verzamelen Indicatiebesluit’ en ‘Delen Cliëntprofiel’ is het cruciaal dat PGO’s het BSN mogen verwerken.
  • Het gegeven ‘Zorgkantoor’ ontbreekt in de gegevensdienst ‘Verzamelen Indicatiebesluit’. Het gegeven is nodig om voor bemiddeling vervolgstappen te kunnen zetten.

Conclusies & vervolgstappen

Met deze PoC is aangetoond dat het MedMij Afsprakenstelsel met succes kan worden gekoppeld aan het iWlz-netwerk voor langdurige zorg. Dit kan echter nog niet voor alle MedMij-gegevensdiensten en de ontwikkeling van nieuwe gegevensdiensten is nodig ten behoeve van onder andere zorgbemiddeling en zorgverlening. Daarnaast heeft de PoC aangetoond dat voor een goede werking van gegevensdiensten voor langdurige zorg het MedMij-concept ‘Workflow’ nodig is.  Deze mogelijk nieuwe MedMij-functionaliteit wordt binnenkort in een PoC beproefd. Het huidige onderzoek heeft nuttige inzichten verschaft voor de uitwerking hiervan. Voor uitwisseling  tussen het domein van de langdurige zorg (het iWlz-domein) en het domein van het MedMij Afsprakenstelsel is verder nadere afstemming nodig over onder meer de governance, doorontwikkeling en implementatie. MedMij en Actieprogramma iWlz hebben dan ook verkennende gesprekken gevoerd over het vervolg van de PoC en wederzijdse behoeften voor een bredere ontsluiting van het iWlz-netwerk binnen MedMij.

PROVES en Stichting MedMij kijken terug op een geslaagde PoC. Het betrof een prettige samenwerking met alle deelnemers, waarbij waardevolle inzichten zijn opgedaan dankzij de inspanningen van alle betrokkenen.

In 2023 1,1 miljoen keer medische gegevens via MedMij opgevraagd in de PGO

Steeds meer burgers in Nederland verzamelen medische gegevens in een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO). In 2023 waren er maar liefst 490.515 unieke PGO-gebruikers. Een groei van maar liefst 458% ten opzichte van het jaar ervoor. In 2022 lag dit aantal nog op 87.846 gebruikers. Ook het PGO-gebruik zelf neemt toe. Afgelopen jaar zijn 1,1 miljoen (1.153.261) keer medische gegevens opgevraagd in een PGO met MedMij-label.

Opvragen kopie van dossier

Vooral het laatste halfjaar van 2023 zien we een mooie groei in het aantal opvragingen met gemiddeld 110.000 verzoeken per maand. In vergelijking: in heel 2022 lag het aantal voor 12 maanden op bijna 205.000 keer. We kunnen dus spreken van een enorme groei in 2023.

Actief uitwisselen via MedMij-deelnemers

18 van de 20 PGO-leveranciers die als DVP (dienstverlener persoon) het MedMij-label hebben, wisselden in 2023 actief gezondheidsgegevens uit. Aan de kant van zorgaanbieder zijn er 15 DVA-leveranciers die ervoor zorgen dat ongeveer 5.000 zorgaanbieders gezondheidsgegevens kunnen uitwisselen richting een PGO.

Aangesloten zorgaanbieders

Steeds meer zorgsectoren sluiten zich aan bij MedMij en maken digitale gegevensuitwisseling richting een PGO mogelijk. Het is inmiddels bij 83% van de medisch-specialistische instellingen, 98% van de huisartsen en 63 GGZ-instellingen mogelijk om een kopie van een deel van het medisch dossier op te vragen. Zoals een kopie van een deel van het medisch dossier, het advies van de huisarts en documenten. In 2023 zijn huisartsgegevens 482.323 keer opgevraagd in een PGO. Documenten werden maar liefst 264.691 keer opgevraagd en een kopie van het dossier bij medische instellingen 370.162 keer. Hiermee nemen deze drie gegevensdiensten 97% van het verkeer voor hun rekening.

2024

Vanaf 2024 is het ook mogelijk om covid-vaccinatiegegevens en geboortezorggegevens in de PGO op te halen. Het uitwisselen van medicatiegegevens rondom het programma Medicatieoverdracht is gestart en per 1 juli 2024 moeten alle huisartspraktijken de medicatievoorschrift beschikbaar stellen aan de PGO van de patiënt, wanneer deze daarom vraagt.

Testpanel aan de slag met vragenlijsten en zelfmetingen via PGO

Stichting MedMij werkt aan de inzet van een persoonlijke gezondheidsomgeving bij het leveren van hybride zorg. We willen het mogelijk maken dat zorgverleners in de PGO een taak klaarzetten voor hun patiënt, zoals het invullen van een vragenlijst of het uitvoeren van een zelfmeting. De afgelopen periode testten een achttal burgers het productontwerp van de nieuwe functionaliteit. Uit de test kwamen totaal 30 bevindingen naar voren.

Zestien bevindingen gaan over de weergave van het productontwerp, de overige veertien bevindingen gaan over benodigde stappen in het proces. Al deze bevindingen gebruiken we de komende weken bij de doorontwikkeling van het productontwerp en het opstellen van visualisatierichtlijnen voor het uitvoeren van zelfmetingen.

Testpanel aan de slag met zelfmetingen

Acht burgers, aangedragen door Patiëntenfederatie Nederland en allen tussen de 40 en 80 jaar oud, kregen bij de test diverse vragen over het uitvoeren van een zelfmeting. Weet je welke handelingen je moet uitvoeren, zijn het logische stappen en zijn er functies overbodig? Maar er kwamen ook vragen over het gebruiksgemak en functies die respondenten misten in het ontwerp. Ze gaven toestemming aan de arts om een taak voor hen klaar te zetten in de PGO en kregen uitleg over de gewenste meting. Duidelijk werd aangegeven hoe vaak en op welk moment de arts wilde dat ze een meting uitvoerden. Ook werd aangegeven wanneer de arts naar de meting zou kijken. Na het uitvoeren van de meting en invullen van de gegevens werd de uitslag vervolgens direct naar de arts gestuurd.

Bevindingen

Tijdens de test is bruikbare informatie opgehaald. De belangrijkste bevindingen worden hieronder kort toegelicht:

  • De benodigde stappen van de taak zijn duidelijk en de lay-out doet denken aan een portaal-omgeving, wat voor herkenning zorgt.
  • Het gehele proces is “veel” , de respondenten adviseerden schermen samen te voegen.
  • Op dit moment is niet duidelijk of je als burger toestemming geeft aan het ziekenhuis of alleen aan de specialist of afdeling van het ziekenhuis om een taak naar de PGO te sturen. Dat zou expliciet vermeld moeten worden.
  • Het is gewenst om meer gebruiksvriendelijke opties in te bouwen zoals tussentijds opslaan, een terug-knop en een dubbelcheck bij een mogelijk verkeerde invoer of open velden.
  • Bij het productontwerp kan een burger enkel de uitkomst van de meting opsturen. Het zou fijn zijn om ook opmerkingen bij de meting toe te kunnen voegen en eventuele andere volgens de burger relevante informatie.
  • Het is belangrijk dat het uitvoeren van zelfmetingen ook toegankelijk is voor slechtzienden en minder digitaal vaardigen.

Meerwaarde voor PGO

Overall waren de acht respondenten tevreden over het eerste productontwerp van de functionaliteit Zelfmetingen. Deelnemers zien het uitvoeren en delen van een zelfmeting als waardevol. Het zorgt volgens de respondenten voor enorme meerwaarde van de PGO. Zo zegt een respondent: “Ik voel me onmiddellijk meer betrokken bij de dingen die over mijn gezondheid gaan. Ik heb meer regie en ben me hier dan ook meer bewust van.” Ook werd gezegd: “Deze functie heeft zeker potentie. Er komt een hoop bij kijken maar de voordelen wegen op tegen de hoeveelheid uitdagingen.”

En hoe nu verder

De opgehaalde input vanuit de test gebruiken we de komende weken bij de doorontwikkeling van het productontwerp Zelfmetingen. In het nieuwe jaar komen we met dezelfde groep respondenten samen om een nieuwe versie van het ontwerp te bespreken

Vier nieuwe leden in MedMij Adviesraad

We mogen maar liefst vier nieuwe leden in de MedMij Adviesraad verwelkomen en wel Dan Zhang, reumatoloog en CMIO in het Medisch Centrum Leeuwarden, Gert Otter, longpatiënt en PGO-gebruiker, Vincent van den Berg, Innovatieconsultant bij ChipSoft en Arenda Jansen, verpleegkundige en VVT-CNIO in de regio Zwolle. De vier nieuwe leden zijn een mooie aanvulling op de huidige bezetting, zo vertegenwoordigen zij twee voor MedMij belangrijke doelgroepen namelijk zorgaanbieders en zorggebruikers. De nieuwe leden willen ieder vanuit hun eigen ervaring een constructieve bijdrage leveren aan MedMij en wij zijn daar uiteraard erg blij mee.

Over de MedMij Adviesraad

Stichting MedMij wil zorggebruikers, zorgaanbieders en leveranciers betrekken bij PGO-implementatie en de doorontwikkeling van het MedMij Afsprakenstelsel. Het is belangrijk dat we de belangen van onze stakeholders aanhoren en deze belangen zorgvuldig afwegen en meenemen. De rol van de MedMij Adviesraad bestaat uit:

  • Adviseren over het releasebesluit en het catalogusbesluit
  • Binnen de kaders van de strategische roadmap adviseren over de releasekalender van MedMij

De MedMij Adviesraad bestaat op dit moment uit:

  • Drie deelnemers namens leveranciers en wel Vincent van den Berg van ChipSoft, Willem van Wijngaarden van Enovation en Arnold Breukhoven van Drimpy
  • Twee deelnemers namens zorgaanbieders en wel Dan Zhang, reumatoloog en CMIO in het Medisch Centrum Leeuwarden en Arenda Jansen, verpleegkundige en VVT-CNIO binnen in regio Zwolle
  • Drie deelnemers namens zorggebruikers en wel Gert Otter, Bernd Arents en Marcel Heldoorn

Alle leden nemen plaats vanuit hun eigen achtergrond en op persoonlijke titel. De MedMij Adviesraad heeft als taak te streven naar een overeenstemmend advies. Zij komen zes keer per jaar samen.

Onderzoek naar lokalisatie van medische gegevens afgerond 

Voor PGO-gebruikers is het niet altijd duidelijk bij welke zorgaanbieders medische informatie van hen staat opgeslagen. Een lokalisatiefunctie in de PGO kan hierbij helpen. Door de informatie te lokaliseren krijgt een PGO-gebruiker een compleet beeld van de zorgaanbieders die over hun medische gegevens beschikken. Daarnaast zou met een dergelijke functie het vullen van de PGO met relevante gezondheidsgegevens vereenvoudigd worden. 

Op verzoek van Stichting MedMij voerde PROVES een theoretische Proof of Concept (PoC) naar lokalisatie uit samen met MedMij zelf, DVP’s, de Patiëntenfederatie Nederland en Mitz. In het uitgewerkte ontwerp kan de PGO-gebruiker lokalisatiegegevens van Mitz op een gebruiksvriendelijke wijze verzamelen in zijn of haar PGO.

Inmiddels is de Proof of Concept (PoC) ‘Lokalisatie’ afgerond en zijn de resultaten gedeeld met Stichting MedMij. Hiermee hebben we conceptueel invulling gegeven aan één van de aandachtspunten geïdentificeerd binnen MedElkaar. In de rapportage, onderaan dit bericht te vinden,  zijn de resultaten van het onderzoek te lezen. Tevens bekijken Stichting MedMij en Mitz hoe en op welke termijn het uitgewerkte ontwerp kan worden gerealiseerd in de praktijk.

Opzet onderzoek lokalisatie

De PoC is uitgevoerd in samenwerking met de Patiëntenfederatie Nederland, drie PGO-leveranciers, MedMij en Mitz. Mitz werd hierbij als mogelijke bron onderzocht voor het ophalen van lokalisatiegegevens van PGO-gebruikers.

Gedurende de Proof of Concept (PoC) werd gewerkt in twee verschillende trajecten:

  • Binnen het eerste traject stelden we een gebruiksvriendelijk ontwerp voor een mogelijke gebruikersreis op. Hierbij brachten we verschillende wensen en prioriteiten rondom een lokalisatiefunctie in kaart in de vorm van een aantal voorbeeldschermen. Deze schermen zijn uiteindelijk ook getoetst samen met PGO-gebruikers.
  • Binnen het tweede traject keken we naar hetgeen op technisch vlak nodig is om vanuit een PGO bij Mitz lokalisatiegegevens op te kunnen halen. Hierbij lag de focus op het uitwerken van twee functionaliteiten: het ophalen van lokalisatiegegevens bij Mitz vanuit een PGO en de mogelijkheid om als PGO-gebruiker een abonnement af te sluiten op nieuwe lokalisatiegegevens die bij Mitz geregistreerd worden. Dit betekent dat wanneer er bij Mitz nieuwe lokalisatiegegevens binnenkomen, deze gegevens automatisch gedeeld worden met de PGO van de gebruiker.

Belangrijkste bevindingen

De belangrijkste bevindingen die uit het onderzoek naar voren kwamen zijn:

  • Mitz is geschikt als bron voor het ontsluiten van lokalisatiegegevens.
  • Als de lokalisatiefunctie verder uitgewerkt wordt zal Mitz moeten toetreden tot het MedMij Afsprakenstelsel. Hoe de rol van Mitz er binnen het afsprakenstelsel precies uit zal zien, zullen Stichting MedMij en Mitz moeten bekijken.
  • Het gebruik van nieuwe toekomstige authenticatiemogelijkheden (in de vorm van BSNk Polymorfe Pseudoniemen) dient te worden onderzocht bij het ophalen van lokalisatiegegevens bij Mitz.
  • Een aantal ontwerpkeuzes voor het bouwen van een lokalisatiefunctie vragen nog om een beslissing en/of verder onderzoek. Twee van die keuzes gaan over:
    – Of de toestemming van de gebruiker voor het delen van lokalisatiegegevens vanuit Mitz met de PGO ook bij Mitz zelf geregistreerd moet worden.
    – De methode waarmee nieuwe lokalisatiegegevens automatisch gedeeld worden in het geval een PGO-gebruiker een abonnement bij Mitz afsluit.

Vervolgstappen richting lokalisatiefunctie

Stichting MedMij gaat in samenwerking met Mitz opvolging geven aan de gedane bevindingen. Mitz en Stichting MedMij nemen zich voor om in 2024 in een vervolg-PoC verder te werken naar het bouwen en beproeven van de lokalisatiefunctie.

Download Eindrapportage PoC Lokalisatie van de PoC Lokalisatie

MedMij en VZVZ werken in 2025 gezamenlijk aan transitie

Stichting MedMij krijgt een meer publieke verankering en gaat daarmee door een periode van grote veranderingen. Een aangepaste governance en volledige financiering door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de ontwikkeling van initiatieven als de vertrouwde authenticatiedienst en MijnGezondheidsoverzicht vormen aanleiding voor het herzien van bestaande samenwerkingen.

MedMij en VZVZ werken aan transitie

De samenwerking tussen MedMij en VZVZ wordt meer strategisch van aard en richt zich op de harmonisatie van afsprakenstelsels en het opnieuw beleggen van processen. Operationele taken worden om die reden ook bij andere partijen belegd.

Het contract tussen MedMij en VZVZ is verlengd tot eind 2025. Komend jaar ligt de nadruk op het versterken van de strategische samenwerking en het overdragen van operationele zaken. De meeste MedMij-werkzaamheden van VZVZ worden overgedragen aan MedMij en door hen ingehuurde partijen.

Gezamenlijke uitgangspunten

  • Continuïteit: De werkzaamheden blijven doorlopen totdat de operationele overdracht compleet is.
  • Harmonisatie: Dit wordt gewaarborgd door het conformeren van het MedMij Afsprakenstelsel aan het Landelijk Vertrouwensstelsel.

Nu beschikbaar: Verbind.MedMij – snel en gemakkelijk een kopie van je medische gegevens ophalen in je persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO)

Het MedMij-label staat voor veilige gegevensuitwisseling tussen zorgverleners en hun patiënten. Veilig betekent ook dat mensen een aantal noodzakelijke stappen moeten zetten als zij hun gegevens willen verzamelen in een PGO. Dankzij Verbind.MedMij en de persoonlijke QR-code die zorgaanbieders sinds kort kunnen meegeven aan hun patiënten wordt dit een stuk makkelijker.

‘Het is eenvoudig,’ vertelt Robert Pelleboer, projectleider van Verbind.MedMij bij Stichting MedMij. Zorgaanbieders kunnen de kaartjes met QR-code bestellen via het bestelportaal bestellen.pgo.nl. Na afloop van een consult kunnen zij het kaartje meegeven aan hun patiënten. Door de QR-code te scannen komen patiënten direct op de website van Verbind.MedMij. Daar krijgen gebruikers de keuze tussen inloggen in hun PGO of een PGO kiezen en een account aanmaken. Daarna komen zij automatisch op de plek waar zij een kopie van hun medische gegevens kunnen ophalen in de PGO. De zorgaanbieder die de QR-code geeft, is al voorgeselecteerd. ‘Zo maakt Verbind.MedMij het ophalen van gegevens bij de juiste zorgverlener een stuk makkelijker. In de PGO hoeft de gebruiker niet te zoeken, maar komt meteen op de juiste plek. Een geplaveide weg als het ware.’  

Vrije keuze voor zorggebruikers 

Patiënten kunnen zelf kiezen welke PGO zij willen gebruiken. De QR-code leidt dan ook niet naar een specifieke PGO maar naar een overzicht met alle PGO’s met MedMij-label die Verbind.MedMij hebben geïmplementeerd. ‘Patiënten die de Verbind.MedMij-QR-code gebruiken kunnen op dit moment kiezen uit vijf PGO’s.’  

Snel meer keuze 

Zodra zorgaanbieders aan de slag gaan met het uitnodigen van hun patiënten om een PGO te gebruiken via de QR-code, verwachten wij dat ook de andere PGO’s snel aansluiten’. De keuze voor een PGO blijft aan de patiënt. ‘De patiënt moet een PGO kunnen kiezen die het beste bij hem of haar past, en dat gebeurt niet als de zorgaanbieder die keuze maakt. Dokter en patiënt kunnen dit natuurlijk wel met elkaar bespreken. Wanneer je al een PGO hebt, dan selecteer je die gewoon.’ Geeft dat geen keuzestress? ‘Ik denk het niet. Iedereen die hulp nodig heeft bij het kiezen van een PGO verwijzen we naar de Digitale Zorggids.

Verbind.MedMij ontzorgt zorggebruiker en zorgaanbieder

Het ontzorgen van zowel de zorgaanbieder als de patiënt is het belangrijkste voordeel van Verbind.MedMij. ‘Het is belangrijk de drempel een PGO te gaan gebruiken zo laag mogelijk te maken. Sommige zorgaanbieders verwachten dat een PGO extra werk betekent, omdat ze veel moeten uitleggen aan de patiënt. Een deel van die zorg kunnen we met Verbind.MedMij wegnemen. En ook voor patiënten wordt het makkelijker.’ 

Kunnen alle zorgaanbieders de Verbind.MedMij QR-code gebruiken? 

Robert Pelleboer geeft graag nog mee: ‘Voor je als zorgaanbieder de kaartjes met QR-code gaat gebruiken, is het belangrijk dat je gegevens kunt ontsluiten naar PGO’s. Dat geldt ook voor de andere promotiematerialen. Die ga je pas uitdelen als je weet dat het ophalen van de medische gegevens in de PGO goed werkt.’ 

Patiënten evalueren gebruiksvriendelijkheid PGO’s

VIPP Live, het evenement vanuit VIPP 5 op 20 juni 2023, leverde 78 bevindingen op. Tijdens het evenement evalueerden PGO-leveranciers, designers en zorggebruikers gezamenlijk acht persoonlijke gezondheidsomgevingen (PGO’s) op gebruiksvriendelijkheid. Het evenement was de derde in een reeks van VIPPtathons binnen VIPP 5. Deze keer lag de nadruk op gebruiksgemak in plaats van de uitwisseling zelf. Uit de kwalitatieve analyse kwam naar voren dat er verbeterpunten liggen op taalgebruik en keuzevrijheid bij het indelen van informatie.

Voorafgaand aan VIPP Live konden zorggebruikers aangeven wat zij verstaan onder gebruiksvriendelijkheid. Dat leverde een voorlopige definitie op: ‘Simpele taal, duidelijk waar je op moet klikken, makkelijk persoonsgegevens aanpassen, overzichtelijk wat nu ingevoerd is en wat niet.’ Tijdens het evenement gingen PGO-leveranciers, designers en gebruikers daarover verder in gesprek en evalueerden zij hoe patiënten de gebruiksvriendelijkheid van PGO’s ervaren.

Overzichtelijk maar soms moeilijk te begrijpen

Tijdens het evenement bleek dat patiënten hun zorgverlener goed konden vinden en dat de meeste PGO’s (medicatie)gegevens overzichtelijk tonen. Verbeterpunten waren volgens de zorggebruikers het taalgebruik en ontbrekende functionaliteiten. Enkele gehoorde opmerkingen waren: “Wat betekent BgZ?” en “Waarom kan ik niet zelf kiezen welke informatie ik in een overzicht wil presenteren en welke niet?”  In totaal zijn er tijdens VIPP Live 78 unieke bevindingen opgehaald die in 23 categorieën zijn ingedeeld. De meest voorkomende categorieën zijn: functionaliteit, taalgebruik, vorm & minimalisme, hulp & documentatie en overzichtelijkheid.

Door de bril van designers

De aanwezige designers keken tijdens VIPP Live met de gebruikers mee en vroegen hen door op hun ervaring en op het gebruiksgemak. De belangrijkste bevindingen vanuit de designers zijn:

  • PGO-gebruikers vinden het aanmeld- en inlogproces complex
  • PGO-gebruikers ervaren de oriëntatie en navigatie als ingewikkeld
  • PGO-gebruikers willen graag de weergave van de interface en informatie kunnen aanpassen
  • PGO-gebruikers willen graag duidelijke informatie over de omgang met en bescherming van hun persoonlijke gegevens en data;
  • PGO-gebruikers vinden de communicatie bij PGO-gebruik onduidelijk of inconsistent en dat leidt tot verwarring.

Vervolg

Nu de bevindingen in kaart zijn gebracht zal er gekeken worden naar oplossingsrichtingen en hoe MedMij deze samen met Nictiz, VZVZ en de leveranciers kan oppakken.