MedMij dankzij eerste gegevensuitwisseling genomineerd voor Computable Award

Nieuws20 september 2020
De eerste echte gegevensuitwisseling tussen apothekers en patiënten met een PGO (persoonlijke gezondheidsomgeving) heeft MedMij een nominatie voor de Computable Awards opgeleverd. MedMij dingt mee naar de prijs in de categorie Digitale Transformatie. Vind jij dat stichting MedMij en haar partners deze prijs verdienen?

Eind 2019 – begin 2020 brachten MedMij en PROVES in drie gecontroleerde livegangen de eerste gegevensuitwisseling op gang volgens het MedMij Afsprakenstelsel. PROVES is het programma van VZVZ (met ondersteuning van BDO) waarin innovatieve ontwikkelingen rondom gegevensuitwisseling beproefd en naar de praktijk gebracht worden.

In een gecontroleerde livegang worden gezondheidsgegevens tussen zorgverleners en de PGO van een geselecteerde groep patiënten uitgewisseld op de MedMij-wijze. Daarnaast worden in het programma PROVES nieuwe MedMij-functionaliteiten of informatiestandaarden in proof of concepts beproefd. Naast het toetsen van de techniek, wordt in de praktijk patiënt- en zorgverlenerservaring opgedaan. De succesvolle samenwerking met deelnemende patiënten, zorgverleners en softwareleveranciers in Asten, Zoetermeer en Utrecht heeft geleid tot deze nominatie. De allereerste gegevensuitwisseling vond plaats onder toeziend oog van toenmalig minister Bruins (VWS).

Deze uitwisseling was een belangrijke opstap een grotere uitrol van MedMij. Het doel is dat iedere Nederland die dat wil over een tijdje al zijn of haar gezondheidsgegevens, die op verschillende plekken liggen opgeslagen, zelf kan verzamelen in een zelfgekozen persoonlijke gezondheidsomgeving.

MedMij is dé Nederlandse standaard voor het veilig uitwisselen van gezondheidsgegevens tussen zorgprofessionals en zorggebruikers. Deze uitwisseling vindt plaats via een PGO, een persoonlijke gezondheidsomgeving. Met een PGO kunnen zorggebruikers hun gezondheidsgegevens op één plek inzien, beheren en delen. Zo weten patiënten beter wat er speelt en krijgen zorgverleners een completer beeld, waardoor je samen tot de best passende zorg kan komen.

Alle organisaties die aantoonbaar aan de MedMij spelregels voldoen, mogen het MedMij-label gebruiken. Je komt het label tegen op websites en apps met een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO), maar ook bij leveranciers van informatiesystemen in de zorg. De zorgaanbieders met wie deze leveranciers een overeenkomst hebben mogen ook het MedMij-label dragen. Het MedMij-label laat zien dat op deze plek veilig en betrouwbaar gezondheidsgegevens uitgewisseld kunnen worden en dat daarbij voldaan wordt aan de hoge eisen van MedMij.
Samenwerking

MedMij is een initiatief van Patiëntenfederatie Nederland en is in 2015 omarmd en in het leven geroepen door het Informatieberaad Zorg, een bestuurlijke samenwerking tussen deelnemers uit het zorgveld en het ministerie van VWS. Stichting MedMij heeft opdracht gegeven aan VZVZ Servicecentrum en Nictiz om het afsprakenstelsel en de informatiestandaarden te beheren en door te ontwikkelen. Ook spelen VZVZ Servicecentrum en Nictiz een belangrijke rol bij het kwalificatie- en acceptatietraject dat partijen moeten doorlopen om deelnemer te kunnen worden. De kwalificatie verzorgt Nictiz, de acceptatie gebeurt bij VZVZ Servicecentrum. BDO geeft met een aantal projectleiders invulling aan het PROVES programma om het MedMij afsprakenstelsel in de praktijk te beproeven. Stichting MedMij wordt gefinancierd door het ministerie van VWS en door Zorgverzekeraars Nederland (ZN).