Factsheet FHIR

Factsheets20 februari 2023

In dit factsheet FHIR lees je meer over:

  • wat is FHIR?
  • waarom één uitwisselingsstandaard?
  • waarom FHIR?
  • verschillende versies

Bekijk en download hier de Factsheet FHIR

Wat is FHIR?

Om gegevensuitwisseling volgens het MedMij Afsprakenstelsel technisch mogelijk te maken, is een uitwisselingsstandaard voor gestructureerde gegevens nodig. MedMij gebruikt hiervoor HL7 FHIR (Fast Healthcare Interoperability Resources).

Een uitwisselingsstandaard is een set afspraken om elektronische gegevensuitwisseling mogelijk te maken. HL7 kent verschillende versies van uitwisselingsstandaarden specifiek voor de zorg. Deze zijn wijdverspreid over de hele wereld. FHIR is de opvolger van HL7 versie 3 en de nieuwste in ‘de familie’ van HL7-uitwisselingsstandaarden. Daarbij gebruikt FHIR bewezen technologie zoals REST, XML en JSON en onderscheidt zich door herbruikbare en uitbreidbare bouwstenen. Bovendien is FHIR goed en toegankelijk gedocumenteerd. Voor meer informatie, zie hl7.org/fhir.

Waarom één uitwisselingsstandaard?

De zorg gebruikt veel verschillende uitwisselingsstandaarden. Toen MedMij startte, hadden PGO-leveranciers nog geen grote investeringen gedaan in de verschillende uitwisselingsstandaarden. Hierdoor was de keuzevrijheid groot. Om de ontwikkeling en de kosten voor PGO-leveranciers zo laagdrempelig mogelijk te maken, kiest MedMij voor één standaard.

Waarom FHIR?

FHIR heeft een aantal voordelen ten opzichte van andere uitwisselingsstandaarden:

  • Het is geschikt voor mobiele technologie en het koppelen van verschillende applicaties en apparaten in een PGO (denk aan zelfmeetapparatuur).
  • Het heeft bouwstenen die goed aansluiten op de Nederlandse zorginformatiebouwstenen (zibs).
  • Het biedt robuuste ondersteuning voor bestaande terminologie (G-standaard, LOINC, SNOMED CT).
  • Er is uitstekende documentatie beschikbaar en een grote internationale community.
  • Open-source-tooling is beschikbaar voor bijvoorbeeld applicatieontwikkeling.
  • Het sluit aan bij de hedendaagse aanpak voor softwareontwikkeling, waardoor ontwikkelaars het snel onder de knie hebben.

FHIR-versies

MedMij krijgt veel vragen over de overgang naar nieuwere versies van FHIR, bijvoorbeeld R4. Die zijn geen doel op zich. Een dergelijke grote technische ingreep zal MedMij alleen in combinatie met grotere functionele wijzigingen doorvoeren. Het laatste nieuws hierover delen we op MedCom via: deelnemers.medmij.nl.

Vragen?

Wil je meer informatie over FHIR en het gebruik ervan binnen MedMij en informatiestandaarden? Maak dan een ticket aan in Nictiz BITS. Voor overige vragen kun je contact opnemen met het MedMij-loket via  info@medmij.nl.