Type: Nieuws

Landelijke primeur voor Reumazorg ZWN na succesvolle gegevensuitwisseling

Reumazorg ZWN wisselt als eerste zelfstandige kliniek in Nederland de Basisgegevensset Zorg uit met een PGO via het MedMij Afsprakenstelsel. Een mooie stap voorwaarts op het gebied van regie voor de patiënt en gezamenlijke besluitvorming. Reumazorg ZWN biedt vanuit elf specialistische reumacentra zorg en ondersteuning aan meer dan 11.000 patiënten.

Regie voeren

Het in gebruik nemen van een PGO kan grote voordelen opleveren voor chronische reumapatiënten. Patiënten hebben overzicht in ziekteverloop, medicatie en alle onderzoeken en behandelingen van verschillende zorgverleners. Tegelijkertijd houden patiënten beheer en controle doordat ze medische gegevens op kunnen halen en op termijn informatie kunnen uitwisselen met de zorgverlener, wat hen kan ondersteu­nen in meer regie te voeren over hun gezondheid.

Passende behandeling
Dankzij meer inzicht in de gezondheidsgegevens voelen patiënten zich ondersteund en verantwoordelijk voor hun gezondheid. Drs. Josien Veris, bestuursvoorzitter van Reumazorg ZWN: “De informatie uit de PGO helpt patiënten bij de voorbereiding op het spreekuur, waardoor zij beter in gezamenlijkheid met onze artsen tot de best passende behandeling kunnen komen.” Doordat patiënten goed voorbereid en geïnformeerd bij de arts komen, wordt het consult effectiever ingezet en komt er meer tijd vrij voor begeleiding voor de patiënt.

De eerste gegevensuitwisseling van Reumazorg ZWN verliep via de PGO Patients Know Best van ICT-leverancier CarePoint. Er werd gebruikgemaakt van de diensten van EPD-leverancier MI Consultancy en adviesbureau InoCare. Er zijn op dit moment 34 PGO’s met MedMij-label, waar Patients Know Best er één van is.

Eerste patiënten kunnen nu verwijsbrieven en verslagen ophalen in PGO

Patiënten van twee huisartsenpraktijken in de regio Nijmegen en Uden kunnen sinds kort niet alleen hun huisartsgegevens, maar ook belangrijke documenten ophalen in een zelfgekozen persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO). Het gaat om verwijsbrieven, radiologieverslagen en brieven van medisch specialisten aan een huisarts.

In verschillende gecontroleerde livegangen is aangetoond dat deze gegevens veilig kunnen worden verzameld in een PGO, waarna huisartspraktijk UGC Heyendael in Nijmegen en Medipark in Uden hun gegevens beschikbaar hebben gemaakt voor al hun patiënten.

Ook bij de huisartspraktijken Oosterhout en Thermion Lent wordt op korte termijn gestart met de uitwisseling van PDF/A documenten in de praktijk. Eind vorig jaar hadden patiënten in de regio Nijmegen ook al een primeur na succesvolle praktijkproeven voor de uitwisseling van huisartsgegevens. Patiënten van deze praktijken kunnen dus naast hun huisartsgegevens ook belangrijke documenten ophalen in hun PGO, waardoor ze een steeds completer beeld krijgen van hun gezondheidsgegevens.

Liesbeth Rutjes is een van die patiënten. ‘Ik heb graag eigen regie over mijn persoonlijke gezondheid’, zegt Rutjes. ‘Ik vind het prettig om de documenten die daarbij horen, zoals brieven van huisarts en specialisten, laboratoriumonderzoeken en resultaten van metingen over een langere periode in een veilige omgeving te kunnen inzien. Een eigen ruimte in een digitale gezondheidsomgeving langs de weg van mijn DigID heb ik als een belangrijke toegevoegde waarde ervaren die aansluit op hoe ikzelf met mijn gezondheid omga.’