Drie huisartsenpraktijken gaan live, alle patiënten kunnen gegevens verzamelen in PGO
Een primeur voor drie huisartspraktijken in Nijmegen en omgeving. UGC Heyendael, huisartsenpraktijk Oosterhout en huisartspraktijk Thermion Lent zijn de eerste huisartsen in Nederland die hun patiënten de mogelijkheid bieden om met een zelfgekozen persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) gegevens te verzamelen.
De drie praktijken deden de afgelopen maanden mee aan een gecontroleerde livegang (GLG). In een GLG worden in een gecontroleerde setting met een geselecteerde groep patiënten gegevens uitgewisseld op de MedMij-manier. De GLG is succesvol afgerond en daarom willen de deelnemende huisartsen vanaf nu hun gegevens beschikbaar maken voor alle patiënten die een PGO met MedMij-label gebruiken. Daarmee heeft Nijmegen een landelijke primeur, want bij geen enkele andere huisarts kunnen patiënten hun gezondheidsgegevens verzamelen in een persoonlijke gezondheidsomgeving.
Mariëtte Willems, huisarts en programmamedewerker van OPEN – het programma dat huisartsen helpt om aan te sluiten op MedMij – is trots op haar Nijmeegse collega’s. ‘Het is een knappe prestatie dat we als huisartsensector vooroplopen met de gegevensuitwisseling via een PGO’, aldus Willems.
Ook Marc van Dijk, directeur van stichting MedMij, is verheugd. ‘Op verschillende plekken en in verschillende sectoren zijn we MedMij live aan het brengen in een gecontroleerde livegang. Maar nog niet eerder durfden de deelnemende zorgaanbieders het aan om na de GLG alle patiënten en alle PGO’s toe te laten’, aldus Van Dijk. ‘Knap dat deze huisartsen dat wel doen. Dit is precies wat we nodig hebben om de enorme veranderopdracht die MedMij heeft meegekregen te doen slagen.’
Het MedMij-label
MedMij is dé Nederlandse standaard voor het veilig uitwisselen van gezondheidsgegevens tussen zorgprofessionals en zorggebruikers. Deze uitwisseling vindt plaats via een PGO, een persoonlijke gezondheidsomgeving. Met een PGO kunnen zorggebruikers hun gezondheidsgegevens op één plek inzien, beheren en delen. Zo weten patiënten beter wat er speelt en krijgen zorgverleners een completer beeld, waardoor je samen tot de best passende zorg kan komen.
Alle organisaties die aantoonbaar aan de MedMij-spelregels voldoen, mogen het MedMij-label gebruiken. Je komt het label tegen op websites en apps met een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO), maar ook bij leveranciers van informatiesystemen in de zorg. De zorgaanbieders met wie deze leveranciers een overeenkomst hebben mogen ook het MedMij-label dragen. Het MedMij-label laat zien dat op deze plek veilig en betrouwbaar gezondheidsgegevens uitgewisseld kunnen worden en dat daarbij voldaan wordt aan de hoge eisen van MedMij.