MedMij gecontroleerd live bij vijf zorgaanbieders

Nieuws25 november 2021
Een geselecteerde groep patiënten en cliënten van vijf zorgaanbieders (GGZ, huisartsen en een laboratorium) in Eindhoven en Nederweert kunnen sinds 15 november hun gezondheidsgegevens ophalen in een PGO met het MedMij-label. Dit gebeurt in de grootste gecontroleerde livegang (GLG) van MedMij tot dusver.

In een GLG worden echte gezondheidsgegevens tussen zorgverleners en de PGO van een geselecteerde groep patiënten uitgewisseld op de MedMij-manier. MedMij werkt hierbij samen met PROVES, een programma dat de werking van MedMij in de praktijk toetst. Eerder vonden er al succesvolle GLG’s plaats bij onder andere huisartsen en apotheken. Maar nog nooit waren er zoveel zorgaanbieders betrokken bij een GLG.

De deelnemende zorgaanbieders zijn Huisartsenpraktijk Nederweert, Huisartsenpraktijk Achtse Barrier, Huisartsenpraktijk Artois, GGZe en het diagnostisch centrum Diagnostiek voor U. Het is ook de eerste keer dat binnen een GLG drie verschillende gegevensdiensten worden gebruikt, wat in dit geval betekent dat deelnemers zowel hun huisartsgegeven, labuitslagen en de BgGGZ (Basisgegevens GGGZ) kunnen verzamelen.

Meerwaarde PGO

De patiënten die meedoen aan de GLG kunnen dus in hun PGO gegevens ophalen bij verschillende zorgaanbieders. En dat is precies de beoogde meerwaarde van een persoonlijke gezondheidsomgeving: dat je overzicht en grip op je gezondheidsgegevens krijgt, ook als die over verschillende zorgaanbieders verspreid zijn.

Er zijn drie PGO’s bij deze GLG betrokken: Quli, Ivido en Selfcare. Patiënten kunnen zelf kiezen welke persoonlijke gezondheidsomgeving ze willen gebruiken. Het Regionaal Zorg Communicatie Centrum (RZCC) in Eindhoven is de initiatiefnemer van deze gecontroleerde livegang. Stackr en Hinq treden op als DVZA (dienstverlener zorgaanbieder).

Gebruikservaringen

De gecontroleerde livegangen van MedMij duren drie maanden. De inzichten en verbeteringen die deze GLG’s opleveren, worden meegenomen in de doorontwikkeling van MedMij en verdere livegangen. Ook worden gebruikservaringen van patiënten en zorgverleners verzameld. Deze resultaten worden gebruikt om andere partijen te helpen bij de uitrol en implementatie van PGO’s in Nederland.

Gecontroleerde livegang Eindhoven Nederweert
Nieuws23 juli 2024