Gecontroleerde livegang met DermaZuid succesvol van start

Nieuws24 juni 2021
Een geselecteerde groep patiënten van DermaZuid, een zelfstandige kliniek in Maastricht waar huidaandoeningen behandeld worden, kunnen sinds eind mei succesvol de eigen zorggegevens ophalen in een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO). DermaZuid is hiermee één van de eerste zorginstellingen in Nederland die de gegevensdiensten Basisgegevensset Zorg (een set van gegevens die in vrijwel elke situatie relevant is) en PDF/A (documenten) kan uitwisselen conform MedMij naar een PGO en burgers de regie kan geven over de eigen gezondheid.

Deze gegevensuitwisseling vindt plaats binnen een gecontroleerde livegang (GLG). In een GLG worden échte gezondheidsgegevens tussen zorgverleners en de PGO van een geselecteerde groep patiënten uitgewisseld op de veilige en betrouwbare MedMij-manier. MedMij werkt hierbij samen met PROVES: een programma dat de werking van MedMij in de praktijk toetst. Eerder is er al succes geboekt bij verschillende huisartsen, apotheken en een diagnostisch centrum.

De GLG bij het Maastrichtse DermaZuid begon op 27 mei met een vliegende start en includeerde al gelijk 15 patiënten. DermaZuid werkt in de coalitie samen met DVZA Drimpy en de PGO’s van Drimpy en Digeketen. De inzichten en verbeteringen worden meegenomen in de doorontwikkeling van MedMij en verdere livegangen. Ook worden gebruikerservaringen van patiënten en zorgverleners verzameld. De resultaten worden gebruikt om andere partijen te helpen bij de uitrol en implementatie van PGO’s in Nederland.